Preţurile la legume şi fructe, umflate de ploi şi grindină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cultivatorii de legume şi fructe din judeţ susţin că din cauza vremii capricioase au pierdut mai bine de jumătate din producţie. Tocmai de aceea, justifică ei, preţul mărfii din Piaţa Moldovei creşte de la o zi la alta şi nu neapărat din cauza majorării TVA, ci pe fondul pagubelor înregistrate în ultima lună.

Adrian Tătaru este unul dintre producătorii nemulţumiţi de profitul din acest an, mai ales că vânzările merg din ce în ce mai prost.

„Din cauza ploilor trei sferturi din producţie a fost compromisă. Mai am foarte puţină marfă pe care să o scot la vânzare, aşa că sunt nevoit să ţin de preţ ca să câştig măcar cheltuielile, nu mai zic de profit. Şi cumpărătorii sunt foarte puţini", spune Adrian Tătaru.


În schimb, comercianţii au mai adăugat câte 20 - 30 de bani la preţ odată cu creşterea TVA-ului cu cinci procente.

„Eu iar marfa direct de la societăţi şi de când cu TVA-ul ăsta mărit sunt nevoită să le dau mai mulţi bani. Automat la piaţă trebuie să mai cresc şi eu preţul că altfel nu aş mai rămâne cu nimic în condiţiile în care marfa se strică foarte repede. Săptămâna trecută am aruncat 200 de kilograme de piersici", spune femeia.

Preţuri prea mari

Legumele şi fructele din Piaţa Moldovei sunt mult prea scumpe pentru buzunarele focşănenilor care au au venituri din ce în ce mai mici.

„Până ieri, merele erau doi lei, azi le-au făcut 2,5 lei. Păi ei iau marfa de la producător la preţuri de nimic şi nouă ne-o vând chiar şi de trei ori mai scumpă. E mare speculă în piaţă. Am stat în Italia vreo zece ani, iar preţurile nu se schimbau cu anii, pe când aici, de la o zi la alta sunt mai mari", spune Ilie Ştefan, un pensionar de 65 de ani.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite