Gerul năprasnic a compromis viile din Vrancea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Majoritatea viilor au fost afectate de ger
Majoritatea viilor au fost afectate de ger

Specialiştii cred pierderile din viticultură se vor cifra între 50% şi 80%, lucru care se va reflecta la toamnă, în preţul vinului.

Zăpada căzută în cantităţi impresionabile în Vrancea salvează agricultura judeţului doar în ceea ce priveşte cultura mare, respectiv grâu, porumb şi alte cereale. Zăpada ar fi fost bună şi pentru viticultură, numai că gerul năprasnic de la începutul lunii februarie, când timp de cinci zile au fost temperaturi constante de minus 20 degrade Celsius, a făcut prăpăd în viile podgorenilor.

Cum Vrancea este principalul bazin viticol al ţării, deţinând o suprafaţă de 25.000 de hectare plantate cu viţă de vie, pierderile pe care le vor înregistra atât micii producători, cât şi firmele mari de profil se anunţă pe măsură.

„Nu a mai întâlnit asemenea ger de 30 de ani. La mine, via este în vale şi este grav afectată de ger. Estimez pierderi de 80%. Pe data de 2 februarie au fost minus 27 de grade Celsius, ori se ştie că ochii de la coarda viţei de vie se pierd la minus 20 de grade. Au fost mai multe dimineţi la rând cu astfel de temperaturi, astfel că va fi un an dificil pentru viticultură", ne spune Adrian Porumb, care lucrează 140 de hectare de vie în zona Odobeşti. Producătorul este îngrijorat de această situaţie pentru că are demarată o investiţie în domeniul procesării şi îmbutelierii vinului.

Via mănâncă bani şi când nu produce nimic

Pentru producătorii mici, situaţia este şi mai dezastruoasă, în condiţiile în care abia reuşesc să-li scoate cheltuielile de la un ciclu agricol la altul.

„Este clar că producţia va fi cel puţin înjumătăţită. Deci plecăm din start cu un handicap, pentru că via trebuie muncită chiar şi dacă este compromisă anul acesta. Aici nu este ca la cultura mare, să zici că nu vrei să mai pui nimic în pământ anul acesta. Dacă nu munceşti via şi nu îi dai tratamentele la timp, anul viitor poţi să-i pui cruce. Ori pe mine mă costă 5000 de lei toate lucrările la un hectar de vie, bani pe care abia îi scot într-un an normal de producţie", îşi varsă amarul Valentin Copaci, mic producător cu şapte hectare de vie din Jariştea.

Pierderi între 50% şi 70% din producţie în viticultura din Vrancea

Pentru a stabili pierderile pricinuite de gerul năprasnic, specialiştii vor recolta mai multe coarde de viţă din mai multe podgorii. În funcţie de numărul mugurilor care vor vegeta, se va stabili şi producţia din acest an. De altfel, marile societăţi cu profil vitivinicol au început să facă o evaluare a pagubelor provocate de ger.

„Noi am trimis specialişti în teren şi au recoltat probe cu muguri de rod. Din ce-am constatat şi ne-au transmis şi viticultorii din judeţ, dar şi specialişti importanţi din domeniu, estimăm că pierderile în viticultură vor fi între 50% şi 70%, prin pierderea mugurilor de rod. Au scăpat plantaţiile unde scaunul butucului a fost mai jos şi este îngropat acum în zăpadă, dar mare parte din podgorii vor avea pierderi însemnate, pentru că au viile pe forme de conducere a viţei de vie înaltă", a precizat Costică Neaţă, director la Direcţia Agricolă Vrancea.

Producţie de maxim 2000 de kg de struguri la hectar

Producţia medie de struguri într-un an agricol normal este în Vrancea de 8000 de kilograme de struguri la hectar, din care se obţin 5500 de litri de vin.

Dacă lucrurile vor sta aşa cum estimează specialiştii, producătorii vor fi nevoiţi să se mulţumească cu o producţie de cel mult 2000 de kilograme de struguri la hectar, ceea ce echivalează cu un dezastru pentru ei, având în vedere că cei mai mulţi nu pun la păstrare vinul pentru a-l comercializa, ci vând direct strugurii la marile societăţi de vinificaţie.

Se estimează şi că vinul va fi mai scump de la toamnă şi pe rafturile magazinelor, dar reprezentanţii marilor societăţi de vinificaţie se feresc deocamdată să facă astfel de aprecieri.

„Este prematur să vorbim deocamdată despre o creştere a preţului vinului. Fiind zăpada mare, deocamdată nu am făcut determinări de laborator să vedem cum a influenţat gerul cultura viţei de vie", ne-a declarat Georgel Costache, directorul Vincon Vrancea.

O palmă de la Dumnezeu, alta de la stat

Nu numai gerul le dă bătăi de cap viticultorilor, ci şi statul. Noile norme aprobate prin Codul Fiscal îi obligă din acest an pe acei producători care au o capacitate de producţie de 5000 hectolitri de vin să aibă un capital social de minimum 25.000 de euro şi să depună o garanţie de 5000 de euro.

„Este de neconceput aşa ceva. Normele intră în aplicare pe 29 februarie. Scopul este să îi distrugă pe micii producători şi să rămână câteva firme mari. Vinul este un produs cu acciză zero, dar statul îl include în categoria produselor cu acciză", spune Manole Toader, preşedintele Federaţiei Viticultorilor din Vrancea

Intră pe focsani.adevarul.ro pentru a afla şi alte ştiri din Vrancea.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite