Focşănenii iau farmaciile cu asediu pentru a-şi face provizii de Algocalmin/Vezi de când nu se va mai elibera calmantul fără reţetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la 1 februarie, cel mai ieftin calmant va putea fi eliberat de către farmacişti doar pe bază de reţetă de la medicul de familie. În timp ce focşănenii iau cu asalt farmaciile, pentru a fi siguri că nu rămân fără Algocalmin când durerile nu le dau pace, medicii de familie consideră restricţia ca fiind una corectă.

Dacă în urmă cu o lună, farmaciile aveau chiar şi câte 40-50 de cutii de Algocalmin pe stoc, de câteva zile încoace pilulele calmante se vând mai ceva ca pâinea caldă.
Vestea că de la 1 februarie calmantul va putea fi cumpărat doar pe bază de reţetă a creat panică în rândul focşănenilor care preferă să îşi facă provizii pentru zile negre.

„Mai aveam vreo 20 de pastile, dar am zis că ar fi bine să mai cumpăr încă o cutie, să o am acolo în casă. De când mă ştiu, durerile de cap, de măsele sau de spate mi-au trecut doar cu Algocalmin şi nu am avut nicio reacţie adversă. În plus, sunt foarte ieftine în comparaţie cu alte calmante care, după părerea mea, nu sunt la fel de bune", spune Valentina Zăgan (34 ani).

Farmaciştii sunt nevoiţi să se aprovizioneze chiar şi de două ori pe săptămână pentru a putea face faţă cererilor.

„Dăm şi câte 10-12 cutii de Algocalmin pe zi. Pot spune, că faţă de lunile anterioare, cota zilnică a crescut cu aproximativ cinci cutii", declară Valentina Cubolteanu, şefa Farmaciei 24.

Pe de altă parte, şefa Colegiului Farmaciştilor din Vrancea susţine că o astfel de măsură trebuie gândită foarte bine.

„Mai întâi, trebuie să se vadă ce stocuri de Algocalmin mai au producătorii şi, din câte ştiu eu, până acum nu a murit nimeni din cauza Algocalminului. Cred că este o falsă problemă", declară Fevronia Stoica.

Medicii susţin reţetele

Medicii de familie spun că eliberarea unui medicament pe bază de reţetă este absolut necesară.
„În alte ţări, niciun medicament nu este luat fără recomandarea medicului, deci este o măsură pe care o susţinem. Singurii nemulţumiţi vor fi farmaciştii, deoarece va scădea consumul", declară doctorul Grigore Hanţă, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Vrancea.

Calmantele pe bază de metamizol, periculoase

Pe lângă Algocalmin, de la 1 februarie vor fi eliberate pe bază de reţetă şi alte 12 medicamente care au în compoziţie metamizol, o substanţă activă care poate duce la apariţia unor boli grave. Este vorba despre: Fabocalm, Metamizol Solacium, Algiotop, Algoblock, Algozone, Alindor, Algoremin, Metamizol Farmacon, Quarelin, Novocalmin, Sintocalmin, Centralgin.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite