Focşani: Taximetriştii sunt biruiţi de taxe şi impozite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Taximetriştii aşteaptă ore întregi o comandă.
Taximetriştii aşteaptă ore întregi o comandă.

Nu mai puţin de 62 de taximetrişti au datorii de peste 70.000 de lei la Fisc. Din cauza încasărilor foarte mici înregistrate în ultimul an, taximetriştii s-au găsit în imposibilitatea de a-şi mai plăti birurile către stat.

Dacă în urmă cu câţiva ani taximetria era una dintre cele mai profitabile meserii, acum din ce în ce mai mulţi focşăneni care lucrează în domeniu se plâng că au ajuns la capătul puterilor şi nu mai au ce să-şi achite nici dările către stat.

Mai citiţi şi: Examenul pentru permisul auto a fost suspendat două zile

Bonusuri de la fisc la impozitarea persoanelor fizice autorizate

În evidenţele Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) figurează 62 de taximetrişti restanţieri care au de plată impozite în valoare de 72.079 de lei.
Printre aceştia se numără şi Marian Răuţă care este nevoit să scoată din buzunare aproximativ 700 de lei la fiecare trei luni.

„Nu reuşesc să-mi achit impozitele trimestrial, deoarece încasările sunt foarte mici şi nu am cu ce să le plătesc. Am fost nevoit să o rog pe sora mea să facă un împrumut la CAR pentru a-mi plăti restanţa de 2.000 de lei, plus penalităţile. Şi acum, trebuie să mai dau iar 624 de lei", spune bărbatul.

Şi Nicolae Vrânceanu este nemulţumit de impozitele mult prea mari. „Stau câte 12 ore pe zi la muncă şi nu ştiu dacă la sfârşitul lunii obţin în medie un salariu de 1.000 de lei. Mai bine de 30% din aceşti bani trebuie să-i dau pe impozite, iar restul îi dau pe benzină, reparaţiile maşinii sau asigurare", se plânge omul.

16% din încasări se duc pe impozite

Lunar, taximetriştii trebuie să lase la Fisc 16% din valoarea totală a încasărilor, rămase în urma cheltuielilor cu reparaţia maşinii, consumabilele sau asigurarea auto şi să prezinte bonurile fiscale.

„Valoarea venitului net se realizează pe baza venitului brut înregistrat de aparatul de taxat ca însumare a veniturilor încasate, conform rapoartelor memoriei fiscale, din care se scad cheltuielile", declară Constantin Grigorică, director coordonator adjunct la DGFP.


Au fost emise 401 de autorizaţii taxi

În muncipiul Focşani, autorităţile locale au emis un număr de 401 de licenţe de taximetrie. Pentru o cursă în oraş, tariful standard este în valoare de 1,6 lei pe kilometru, o sumă destul de mare pentru cei care nu au o sursă de venit stabilă sau sunt şomeri.

În aceste condiţii, taximetriştii sunt nevoiţi să îşi bage banii în buzunar ori să plătească taxele la stat.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite