Sibiu: Bonusuri de la fisc la impozitarea persoanelor fizice autorizate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiscul încurajează sibienii să obţină venituri din activităţi independente ca persoane fizice autorizate. Normele de venit stabilite pentru meseriile liberale au crescut în medie cu 6 procente dar sunt reduse pentru pensionari, studenţi şi angajaţi cu până la 80 la sută.

Sibienii sunt încurajaţi să-şi deschidă mici afaceri personale în vreme de criză şi să se autorizeze la Oficiul Comerţului şi la Finanţe ca Persoane Fizice Autorizate. Anul trecut numărul PFA-urilor înfiinţate l-a depăşit pe cel al firmelor, dar directorul fiscului crede că sunt prea puţine, cele 3395 de persoane fizice autorizate care plătesc impozite la fisc. „Noi am vrea să fie cât mai multe activităţi independente, tocmai de aceea am şi venit cu nişte norme de venit anuale impozabile, zic eu rezonabile şi chiar încurajăm persoanele fizice să se autorizeze" a spus Grigore Popescu, directorul Direcţiei Finanţelor Publice Sibiu.

Impozitele se stabilesc pe norme de venit diferenţiate în funcţie de activitate, localitate şi reduse în funcţie de vârstă, sex şi ocupaţie. Astfel, în normale de venit stabilite pentru cele 142 de domenii în concordanţă cu codurile CAEN ale Registrului Comerţului, cel mai mare impozit îl plăteşte un comerciant de lână şi piei crude, care  are estimat un venit anual 15.509, la care se aplică impozitul unic de 16 la sută, având de achitat 2481 de lei la fisc. Printre cei care plătesc cele mai mici impozite se numără cei care oferă servicii de cositorie sau remaiat ciorapi şi care plătesc sub  10 lei impozit, fiind meserii rare.

Reducere până la 80 la sută

Bărbaţii între 60 şi 65 de ani şi femeile între 55 şi 60 de ani care se autorizează ca Persoane Fizice au o reducere de 40 la sută la norma de venit de bază, în timp ce reducerea ajunge la 80% pentru bărbaţii cu vârsta de peste 70 de ani şi femeile cu vârsta peste 65 de ani. De reducerea la jumătate a normei de venit impozabile beneficiază şi studenţii sau angajaţii cu normă întreagă.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite