Focşani: Primarii de la ţară au drumurile rupte dar stau pe intranet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul din Vânători are intranet în birou şi cratere pe uliţe.
Primarul din Vânători are intranet în birou şi cratere pe uliţe.

În această situaţie se află primarii din 43 de comune care pot comunica între ei sau cu Prefectura, pe web. Deşi drumurile nu au fost asfaltate niciodată sau lucrările au fost întrerupte din faşă iar iluminatul public este inexistent, comunele din Vrancea au reţea de intranet de 500.000 de lei.

43 de comune din judeţul Vrancea au fost incluse de curând într-o reţea de intranet prin care funcţionarii publici pot comunica între ei precum şi cu cei de la Prefectură în legătură cu informaţiile despre accesarea fondurilor structurale.

Citiţi şi: Procesul Oprişan & Co privind lucrările de asfaltare plătite şi neexecutate a debutat cu amânare

Platforma virtuală a costat nu mai puţin de 474.277 lei în timp ce drumurile de la ţară nu au văzut un petec de asfalt, în unele şcoli plouă iar iluminatul stradal aproape că nu există.

Este adevărat că, în mare parte, banii au fost alocaţi de Uniunea Europeană în timp ce Prefectura judeţului a contribuit la acest proiect cu 10 %, adică 9.000 de lei.

A fost cumpărat un sistem informatic şi au fost şcoliţi câţiva funcţionari din primării în utilizarea PC -ului.

Practic este vorba de formulare şi informaţii pe care primarii le accesau şi până acum de pe internet. „Noi astfel de informaţii accesam şi până acum fără acest sistem. Chiar avem depuse două proiecte dinainte în valoare de 2,5 milioane de euro pentru reţea de gaze, aducţiune cu apă şi asfaltare drumuri comunale. Este bun sistemul dar s-au băgat ceva bani în el", ne-a spus Silviu Sîrbu, consilierul primarului şi IT-istul Primăriei din comuna Vânători.

"Cu banii de intranet reparam drumurile şi şcolile"

Majoritatea primarilor bâjbâie când vine vorba de tehnica cu taste însă, cu un consilier mai insteţ în domeniul IT, o pot scoate la capăt cu proiectele pentru fonduri europene.

Primarii susţin însă că priorităţile sunt altele. „Eu am nevoie să asfaltez drumul judeţean dintre Boţârlău şi Bilieşti, nu de legătură prin intranet. Am canalizarea neterminată şi dacă pică cineva în şanţurile alea de la canale fac puşcărie", ne-a declarat primarul comunei Bilieşti, Ovidiu Butuc.

Alţii sunt de părere că suma alocată reţelei de intranet le-ar fi ajuns să repare drumurile şi şcolile. „Mie mai bine îmi dădea bani să asfaltez drumurile că am lucrări abandonate de 20 de ani şi dau în fiecare an 15 miliarde (lei vechi n. r.) să acopăr gropile cu pietriş. Puteam să termin de reparat grădiniţa şi şcoala că stau cu lucrările pe loc din lipsă de bani. Sau plăteam măcar restanţele la curent electric. Dacă nu achit la jumătatea lunii mă lasă fără iluminat public în comună. Am vreo 40.000 de lei", ne-a spus indignat edilul din Vânători, Gheorghe Macovei.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite