Focşani: Marinel Marcu le-a predat ortodoxia americanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marinel Marcu s-a dedicat slujirii Bisericii Ortodoxe
Marinel Marcu s-a dedicat slujirii Bisericii Ortodoxe

A participat la numeroase conferinţe şi întâlniri ecumenice, organizate atât în ţară, cât şi în străinătate, iar în prezent este colaborator al Patriarhiei.

Marinel Marcu s-a dedicat slujirii Bisericii Ortodoxe de la vârsta de 14 ani, când a luat hotărârea de a urma Seminarul Teologic „Sfântul Ioan Iacob" din Dorohoi.

Mai citiţi şi:  Victor Lupu a boxat mulţi ani pentru Dinamo Bucureşti

„În copilărie obişnuiam să merg destul de des la Biserica Adormirea Maicii Domnului din satul Poiana, comuna Vrâncioaia. Preotul paroh al acestui lăcaş, Simion Micu, a fost cel care m-a iniţiat în tainele slujbelor şi predicilor religioase", povesteşte Marinel.

Atras de tot ceea ce înseamnă universul religiei creştin-ortodoxe, Marinel Marcu a participat la prima ediţie a Olimpiadei Naţionale de Dogmatică şi Istoria Bisericii Ortodoxe Române, organizată la Râmnicu- Vâlcea. Totodată, a fost reprezentant al Seminarului Teologic la întâlnirea ecumenică „Taize" din Austria.

Facultatea, tot în Teologie

După absolvirea seminarului, Marinel Marcu a fost admis la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi, urmând în paralel cursurile a două secţii: Patrimoniul Cultural, specializarea „Restaurare carte, document" şi Pastorala. Pe perioada studiilor universitare, Marinel s-a implicat în numeroase proiecte şi a participat la conferinţe desfăşurate atât în ţară, cât şi peste hotare.

A făcut parte din din delegaţia facultăţii la „European Inter - Confessional Convetion", o întâlnire a diferitelor confesiuni, organizată la Praga. De asemenea, a făcut parte din echipa de cercetare a proiectului „Grand CNFIS", finanţat de Banca Mondială cu scopul de a dezvolta o metodă ştiinţică de cercetare a Icoanelor Bizantine. Fiind înzestrat cu o voce deosebită, Marinel a fost inclus şi în corul „Teologus", în calitate de bariton.

A ajuns pe tărâm american

În urmă cu şapte ani, Marinel Marcu a lăsat Biserica din ţara natală pentru Biserica Ortodoxă „Sfânta Cuvioasă Parascheva" din Boston, unde a predat lecţii de studii biblice copiilor din cadrul Şcolii Dominicane.

Între timp, cu binecuvântarea Prea Fericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a reuşit să obţină o bursă de studii masterale la „Holy Cross Greek Orthodox School of Theology".

Marinel Marcu a fost şi autorul câtorva articole, publicate în ziare naţionale şi internaţionale. Printre acestea se numără un articol scris în revista „Mozaic", în care a tratat din perspectivă religioasă conflictul dintre poporul israelian şi palestinieni.

Anul trecut, Marinel a fost reprezentantul Patriarhiei Române la trei conferinţe internaţionale, organizate în Boston, Austria şi Canada.

Întrebări şi răspunsuri

1.Ce proiecte de viitor aveţi?

În prezent, colaborez cu Patriarhia Ortodoxă Română, ocupându-mă de traducerea cărţii „Contemporary Moral Issues", scrisă de autorul american, Stanley Harakas. Îmi propun să continui doctoratul la Universitatea Birmingham, din Anglia.

2. Ce modele v-au influenţat viaţa în această direcţie?

În formarea mea, un rol deosebit l-au avut: Parintele Simeon Micu de la Parohia Poiana şi Parintele Costică Popa (preot la Capela Militară Focşani) în timpul copilariei, Parintele Constantin Muha în perioada studiilor liceale, P.F. Părinte Patriarh Daniel şi Părintele Arhimandrit Vitalie Danciu în timpul facultăţii, pr.prof. Luke Veronis , la Boston.

Ce-i place:

Îmi place să slujesc Biserica Creştină Ortodoxă şi mărturisesc cu bucurie acest lucru. Pasiunea aceasta am avut-o din copilărie, însă nu s-ar fi păstrat nimic din ea, fără părinţii şi profesorii mei. Îmi place să călătoresc, să cunosc oameni şi locuri noi.

Ce nu-i place:

Mândria, prefacătoria, snobismul, minciuna; toate acele vicii care urâţesc omul pervertindu-i mintea. O viaţă disciplinată, presupune o minte curată şi o disciplina a minţii, pentru că toate ale omului încep de la mintea lui. Întâi este disciplina minţii şi apoi este disciplina vieţii.

Profil
Născut. 13 august 1977, Focşani
Studii. Masterat în Teologie la Holy Cross Greek Orthodox School of Theology, Boston, SUA
Familie. Un frate

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite