Focşani: Victor Lupu a boxat mulţi ani pentru Dinamo Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca sportiv a cucerit peste 30 de medalii în competiţii interne şi internaţionale, luptând pentru mari cluburi ale ţării. Ca antrenor a dat mulţi sportivi loturilor naţionale. Focşăneanul şi-a început cariera de sportiv la vârsta de 13 ani la Iaşi, la clubul Nicolina. S-a impus imediat şi a fost aruncat în luptă de antrenorii săi care i-au prevestit o carieră frumoasă.

În cei peste 12 ani de carieră ca pugilist, Victor Lupu a adunat peste 30 de medalii în competiţii interne şi internaţionale de mare anvergură.

Primul rezultat important a venit chiar la Campionatul Naţional de juniori, Victor Lupu cucerind medaliat de argint. Victoria l-a motivat în carieră să câştige cât mai multe meciuri, multe dintre ele înainte de gongul final.


„A fost o medalie care m-a marcat toată viaţa. Mi-a dat aripi pentru ceea ce avea să urmeze. Am fost la un pas de a lua titlul naţional la juniori chiar la prima mare competiţie a mea. După câţiva ani de pregătire şi antrenamente a trebuit să urc în ring în concursurile de seniori.

Mulţi ani la rând am fost finalist al categoriei 63,5 kiliograme în cadrul Campionatului Naţional cucerind mai multe medalii de argint. Am avut ghioninul să nu fiu niciodată campion naţional, dar pot spune că am avut o carieră frumoasă", subliniază Lupu.

80 de KO în 150 de meciuri în ring


Croşeul de stânga şi directa de dreapta erau loviturile cu care Victor Lupu îşi punea la pâmânt adversarii. Focşăneanul a bifat 150 de meciuri la cel mai înalt nivel, 80 dintre ele încheindu-se înainte de limită:


„Mi-a plăcut să îmi răpun cât mai repede adversarii. Nu erau căşti de protecţie şi nici proteză a danturii. Când primeai o lovitură direrct în faţă ţi se mişca dantura de ziceai că nu mai ai nimic în gură. Am avut 150 de meciuri în cariera mea şi am peste 80 de KO în carieră.

Am mai şi pierdut meciuri. Nu este sportiv pe lumea asta care să aibă numai succese. Chiar dacă nu am titlul naţional în palmares mă pot lăuda cu câteva centuri cucerite. Centura de Aur de la Tulcea, Târgu Mureş, Moldovei, dar şi a Ungariei", menţionează antrenorul.

Cassius Clay este idolul său

Victor Lupu a fost mult timp component al naţionalei de juniori al Românei şi a făcut parte din lotul lărgit al naţionalei de tineret şi seniori. Meciurile istorice ale lui Cassius Clay l-au urmărit toată cariera.

„Cassius Clay era idolul unei întregi generaţii. Cum era Elvis Presley în muzică, aşa fost, pentru noi, inegalabilul Cassius Clay. Aveam poze cu el din marile întâlniri ale sale, mi-a fost un adevărat idol. E greu să se mai nască un pugilist de talia sa", conchide Victor Lupu.

întrebări şi răspunsuri

Ce performanţe aveţi ca antrenor?
Din anul 1978 şi până acum am câteva rezultate bune. Medalii la campionatele naţionale de juniori şi tineret, un loc VI la un Campionat Mondial şi medalie de bronz la Campionatul European. Georgian Fieraru, Ionuţ Panţi şi Ovidiu Oancea sunt numai câteva nume care au adus faimă judeţului nostru.

Când va ajunge un nou boxer vrâncean în lotul naţional de seniori?

Pentru a ajunge un mare campion trebuie să depui o muncă uriaşă şi să fie o disciplină de fier. Lucian Bute, Leonard Doroftei, Francis Vaştag, fraţii Simion sunt numai câteva exemple de urmat. Avem sportivi talentaţi care ar putea face pasul spre marea performanţă.

ce îi place

Îmi place să merg cu prietenii la pescuit, dar cel mai bine mă simt atunci când sunt în sala de box. Sala de la CS Unirea Focşani este una dintre cele mai bine dotate din România. În competiţiile de juniori avem în fiecare an copii care se bat pentru medalii.

ce nu îi place

Din păcate sportul nu este o prioritate în România. Nici copiii parcă nu mai sunt intersaţi să facă mişcare în mod organizat. Se duc în cluburi şi stau în faţa calculatorului. La toate ramurile de sport se resimte asta, nu numai la box sau judo, sporturi mai bărbăteşti.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite