Focşani: 123 de deţinuţi învaţă carte pe bani
0În timp ce multe familii nevoiaşe îşi retrag copiii de la şcoală pentru că nu au cu ce să le cumpere cărţi şi haine, deţinuţii "învăţăcei" sunt plătiţi mai bine decât studenţii bursieri.Puşcăriaşii analfabeţi de la Penitenciarul Focşani învaţă să scrie şi să citească pentru un ban în plus sau pentru o pedeapsă mai mică.
Potrivit legii, persoanele private de libertate care urmează cursuri de şcolarizare sau de calificare profesională sunt remunerate lunar cu salariul minim pe economie, adică 600 de lei, în condiţiile în care cea mai mare bursă acordată elevilor sau studenţilor de excepţie nu depăşeşte 500 de lei.
Citiţi şi: Ruxandra Negulescu îi învaţă pe deţinuţi să scrie şi să socotească
La Penitenciarul Focşani, 123 de deţinuţi din cei peste 600 care sunt găzduiţi aici învaţă buchiile cărţii, 41 fiind "elevi" la clasele I-VIII iar alţi 82 în programul de alfabetizare.
Ion Bivolaru, de 27 de ani, din Buzău, este unul dintre "bobocii" de la clasa I care învaţă să scrie şi să citească. El are de ispăşit o pedeapsă de patru ani pentru tâlhărie şi vrea ca atunci când va fi pus în libertate să perceapă altfel lumea.
"Este foarte greu să nu ştii să scrii şi să citeşti. Practic, nu poţi să te descurci în viaţă. Întrebam ba pe unul, ba pe altul ce scrie pe un afiş sau unde mă aflu. Acum doamna învăţătoare îmi spune că am făcut progrese mari", se laudă Ion Bivolaru.
Şi Ionel Nistor, de 23 de ani, condamnat la patru ani pentru furt, spune că îşi dă silinţa să înveţe carte.
"Am calificative numai de "bine" şi "foarte bine". Cel mai bine mă descurc la citire şi mai puţin la aritmetică. Înainte mă uitam la televizor doar la acţiunea filmului, fără să înţeleg mare lucru", ne-a spus Nistor.
Bani cheltuiţi fără folos
Această formă de recompensare a deţinuţilor nu este privită cu ochi buni de oamenii de rând.
"Eu muncesc din greu să-mi plătesc dările la stat şi să nu fac datorii, iar statul aruncă cu banii pe geam. 90% dintre deţinuţi se întorc înapoi în puşcărie după ce se eliberează şi această aşa zisă educare a lor nu are rost", ne-a declarat Vasile Voinea, muncitor zugrav în Focşani.
Pedeapsă redusă pentru prezenţa la cursuri
Deţinuţii care merg la şcoală beneficiază şi de reducerea pedepsei.
"Într-un semestru şcolar, în funcţie de frecvenţa la cursuri, au 30 de zile câştig care li se reduce din pedeapsa pe care o au de executat, iar într-un an şcolar ajung la 60 de zile", ne-a precizat comisarul Iuliana Giurgea, şef Serviciul de Educaţie şi Asistenţă Psihosocială din cadrul Penitenciarului Focşani.