„Ceauşescu ne oferea stabilitate şi siguranţă!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai mulţi dintre focşăneni sunt convinşi că acum o duc mai rău ca pe vremea „Răposatului". Măsurile de austeritate impuse de guvernanţi creează haos în rândul oamenilor de rând, care nu mai reuşesc să drămuiască banul, ajungând să trăiască la limita existenţei.

Tăieri de salarii şi pensii, impozite peste impozite şi greve generale. Un tablou trist, la care, după 20 de ani de libertate, focşănenii apăsaţi de restricţiile epocii ceauşiste nu s-ar fi gândit.

Însă, puşi în faţa faptului împlinit, cei mai mulţi dintre ei sunt convinşi că acum trăiesc mult mai rău ca pe vremea lui Ceauşescu.
Este şi cazul familiei Stan, doi pensionari care cu greu pot face faţă cheltuielilor lunare, fiind profund dezamăgiţi de faptul că singura lor fiică trebuie să-şi câştige existenţa printre străini.

Exclusiv: Secretar de Primărie cu salariu aproape egal cu al preşedintelui Traian Băsescu

„Era mai bine de o mie de ori pe timpul lui Ceauşescu. Imediat ce ne-am căsătorit am primit un apartament în care stăm şi acum, aveam locuri de muncă, iar din cei 2.000 de lei pe care îi câştigam reuşeam să mai punem şi deoparte. Acum, de-abia ne descurcăm din pensie şi nu putem oferi niciun ajutor fetei noastre care trebuie să stea cu doi copii în Italia că aici nu-şi găseşte de muncă", spune Alexandru Stan, de 62 de ani.

Şi Ion Voicu, contabil şef la Cooperativa de Consum pe vremea dictatorului, îl regretă pe 'Nea Nicu'. „Fiind în funcţie de conducere aveam un salariu mare, de 4.000 de lei, bani din care dacă reuşeai să găseşti mâncare îţi mai şi rămânea. Dar acum, deşi alimentele sunt la discreţie nu poţi cumpăra tot ce îţi doreşti", spune Voicu, de 58 de ani.

„Frică de schimbare"

Psihologul Lili Mihai este de părere că la baza acestor regrete se află lipsa siguranţei şi teama faţă de schimbare. „În perioada ceauşistă nevoile de securitate erau asigurate, pe când acum fiecare zi este o nouă provocare. De asemenea, oamenii au frică de schimbare, care presupune modificări atât în planul personal, cât şi în cel social", declară Lili Mihai.

Reduceri în toate sectoarele

Planul de austeritate impus de guvernanţi prevede diminuarea salariilor din sectorul bugetar cu 25%, a pensiilor şi a indemnizaţiilor pentru mămici cu 15%, sistarea plăţilor compensatorii pentru persoanele concediate sau îngheţarea pensionărilor anticipate, măsuri care vor intra în vigoare începând de mâine.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite