Profesorul Vasile Astărăstoae, despre scandalul medicamentelor din Craiova: "Doctorul nu poate dovedi că i-am dat aprobare verbală"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazul medicilor de la Spitalul Filantropia a ajuns pe masa profesorului doctor Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor şi al comisiei de arbitraj din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Dosarul este instrumentat de o comisie de arbitraj de la Bucureşti, condusă de profesorul Astărăstoae. Acesta a explicat pentru Adevărul de Seară ce sancţiuni riscă cei patru medici care au prescris tratament fără avizul scris al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. "Sunt multe particularităţi de care ţinem cont în aceste situaţii. În primul rând, trebuie să vedem dacă administrarea medicaţiei era o necesitate pentru că, din câte ştiu, aceasta a fost luată din farmacie cu aproximativ o lună înainte ca noi să dăm avizul. Trebuie cercetat fiecare caz în parte, cât de grav este, dacă prescrierea medicaţiei era o necesitate, dacă pacienţii erau internaţi", a declarat preşedintele comisiei de arbitraj.

Ce riscă doctorii de la Spitalul Filantropia

În ceea ce priveşte situaţia lui Marcel Ionescu, medicul care susţine că avea aprobare verbală în momentul în care a dat unei paciente citostatice prin programul de oncologie, profesorul Astărăstoae spune că "doctorul, ca orice om, nu poate dovedi că i-am dat aprobare verbală. Ce e scris rămâne, însă nimeni nu poate demonstra că cineva i-a spus să facă un lucru, fără să aibă o hârtie la mână. În general vorbind, dacă se stabileşte că un medic a încălcat nejustificat acest regulament, i se impută toată suma tratamentului prescris", a subliniat profesorul Astărăstoae.

Află de AICI cine sunt doctorii cercetaţi de specialiştii din Bucureşti:

Medici pedepsiţi pentru că au salvat de la moarte bolnavi

"Se îngroaşă gluma. De unde să dau şase salarii?"

Medici acţionaţi în instanţă

Patru medici de la Spitalul Nr 2 din Craiova au fost daţi în judecată de către conducerea unităţii medicale, după ce Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) a găsit nereguli în ceea ce priveşte programul naţional de oncologie. Reprezentanţii Casei spun că medicii hematologi şi oncologi au prescris medicamente fără a aştepta avizul CAS şi că stocurile pe care doctorii le-au comandat au fost cu mult peste necesarul secţiilor. În consecinţă, conducerea spitalului a acţionat în instanţă doctorii pentru a le imputa peste 220.000 de lei, contravaloarea tratamentului administrat la şase pacienţi. Între timp, doi dintre doctori au câştigat procesul. Specialiştii de la Hematologie au explicat că nu au ştiut că trebuie să ceară avizul şi că pacienţii erau într-o stare prea gravă, care nu mai suporta amânarea tratamentului.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite