Păunescu, între dragostea pentru Ştiinţa şi farmecul Giuleştiului. Vezi cum l-a readus pe Hagi la naţională!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Păunescu
Adrian Păunescu

Poetul şi politicianul Adrian Păunescu, decedat în această dimineaţă, a avut şi o adevărată pasiune pentru fotbal, iubind, deopotrivă, două echipe fanion ale României, Universitatea Craiova şi Rapid. El  le-a lăsat ambelor cluburi, drept moştenire, cele mai frumoase imnuri din fotbalul românesc.

Imnul Rapidului s-a născut în luna mai a anului 1980, din dorinţa poetului de a face un cântec pentru suporterii din Giuleşti. Cântăreţul Victor Socaciu, cel care a compus linia melodică a imnului, şi-a amintit, pentru "Gazeta Sporturilor", cum a fost creat imnul Rapidului.

CITIŢI ŞI:

Adrian Păunescu a vrut să introducă sportul minţii în şcoli: o sfidare la adresa imoralităţi (FOTO)

Adrian Păunescu a recitat prima oară „La adio!“, la Braşov, la 1 ianuarie 1983 / VIDEO

Citeşte primele versuri în memoria lui Adrian Păunescu. Lasă şi tu un mesaj!

"Imnul s-a născut chiar pe gazonul din Giuleşti. Eram la o miuţă cu mai mulţi colegi de la Cenaclul Flacăra. A venit la mine Adrian Păunescu şi mi-a zis: «Hai să facem un cântec pentru galeria asta frumoasă!“. Şi a început să scrie, acolo, la marginea terenului. N-a durat foarte mult. Eu sunt rapidist, deci şi melodia a venit repede, firesc", declara Socaciu.

Chiar Adrian Păunescu povestea cum a ajuns să scrie imnul care este cântat şi astăzi înaintea fiecărui meci pe care Rapid îl joacă acasă.

"Era vremea când se striga Ceauşescu PCR au băgat Rapidu-n B! Păunescu-Flacăra, vor băga Rapidu-n A! De aici a pornit totul. Lumea mă iubea în Giuleşti şi am vrut să le dăruiesc ceva în schimb".

Imnul Universităţii Craiova a apărut în acelaşi timp cu performanţele "Craiovei Maxima".

"Cântec pentru Oltenia" s-a născut în 1983, odată cu parcursul fantastic al Ştiinţei în Cupa UEFA, încheiat doar în semifinale, după 0-0 şi 1-1 cu Benfica. "A avut tot timpul în suflet un loc special pentru Craiova Maxima", a declarat Ilie Balaci, fostul mare jucător al Universităţii Craiova.

L-a readus pe Hagi la naţională

A rămas memorabil momentul în care Adrian Păunescu l-a convins pe Gică Hagi să revină la echipa naţională, de la care se retrăsese oficial.

Demersul poetului a avut loc în emisiunea "Meciul Meciurilor" de la Antena 1, în primăvara anului 1999. Păunescu a insistat până a reuşit să învingă încăpăţânarea "Regelui".

La finalul emisiunii maraton, care a durat până spre ora 3 dimineaţa, în faţa sediului televiziunii de strânseseră câteva sute de oameni, care în ciuda faptului că era foarte târziu, au ţinut să ovaţioneze decizia mareul fotbalist.

Hagi a revenit în prima reprezentativă şi a jucat magistral în meciul cu Ungaria, 2-0, în preliminariile Euro 2000.

"Pentru mine, personal, Adrian Păunescu a fost un om foarte important, o persoană foarte apropiată mie, pe care l-am ascultat întotdeauna, i-am ascultat sfaturile", a spus Hagi după ce a aflat că poetul s-a stins din viaţă

Discurs emoţionant la înmormântarea lui Dobrin

Adrian Păunescu a fost un prieten apropiat al mareul fotbalist Nicolae Dobrin. La înmormântarea "Prinţului din Trivale", în octombrie 2007, Păunescu a ţinut un discurs emoţionant pe stadionul din Trivale, lângă sicriul mareului fotbalist.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite