Parastasul lui Păunescu la Bârca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa natală a lui Adrian Păunescu, unde ieri a avut loc parastasul
Casa natală a lui Adrian Păunescu, unde ieri a avut loc parastasul

Bârca, judeţul Dolj, ora 10.30. Pe băncuţele din lemn din faţa primăriei, o duzină de oameni privesc ţintă spre biserica de vizavi.

„Fata din flori“ a lui Păunescu luptă pentru 370.000 de euro

Cealaltă moştenire a lui Adrian Păunescu

EXCLUSIV Iubita secretă a lui Adrian Păunescu

Adrian Păunescu a rămas fără banii de pe imnurile Universităţii Craiova şi al Rapidului

În frunte cu primarul Marin Popa, toţi cei prezenţi (foşti ocupanţi ai autocarului ce cu o săptămână în urmă ajunsese la înmormântarea din Bucureşti) aşteptau să înceapă slujba de pomenire a poetului Adrian Păunescu.

Misterul grefierei

Ce se ştia în sat era că soţia poetului, Carmen Păunescu, sosise deja la casa părintească a soţului şi că se ocupase personal de parastasul ce urma să aibă loc începând cu ora 12.00. Subiectul controversat ţinea însă de prezenţa celei presupuse ca fiind a treia fată a lui Păunescu, Andreea-Mihaela Bîrlea. „Domnule, aici nu veni deocamdată nici Ana-Maria, nici Ioana, nici Andrei, însă auzii că e de ieri aci Andreea, grefiera despre care se zice că a recunoscut-o chiar Adrian", spune Adrian Stângă (62 de ani), „văr de-al treilea" cu poetul. „Du-te, bă! Că nu a recunoscut-o el! S-a băgat ea în seamă venind aici", sare un coleg de băncuţă. „Da, mă, am auzit că s-a împăcat cu familia Păunescu. Păi nu i-a luat Adrian apartament în Bucureşti?", mai întăreşte Adrian Stângă.

Grupului i se alătură directorul Liceului „Adrian Păunescu", Ion Mitu (62 de ani), împreună cu tot corpul didactic. Luând un aer pios, intră cu toţii în biserică. În timp ce aceştia-l ascultă pe preot, acasă sosesc Andrei şi Ana-Maria Păunescu. Niciun membru al familiei nu participă la slujba de pomenire.

Amintiri din perioada cenaclului

Ora 11.45.
Din biserică iese ţinând coliva Maria Joiţa (48 de ani), cea care a locuit în casa poetului după anii '90 şi care a avut grijă de gospodăria acestuia. „A fost un om extraordinar domnul Păunescu. Când venea cu Cenaclul Flacăra, aici îi culca pe toţi şi tot aici le dădea să mănânce. Tăiam păsări cu nemiluita, iar iarna aveam carne de porc. Când pleca la Bucureşti, tăiam păsări şi-i dădeam la el să aibă carne proaspătă pentru copii. Nu ştiu dacă este sau nu venită fata aia nouă, care zice că-i a lui. Şi eu m-am trezit mai târziu, că am robotit toată noaptea cu făcutul sarmalelor."

Primarul de casă

Ora 12.00. Primarul pleacă spre locuinţa poetului, cu promisiunea de a facilita o discuţie cu familia acestuia. Corpul profesoral şi oamenii primarului s-au îmbarcat în maşini, formând o „coloană oficială". Toate maşinile au parcat ciorchine în faţa casei lui Păunescu. Din cadrul uşii, Andrei Păunescu face nervos semn primarului să le iasă ziariştilor în întâmpinare şi să-i alunge. „V-am spus că nu aveţi ce căuta aici, daţi-i drumul din zonă!", se răsteşte primarul. La masa lungă, întinsă în curte, se aşezaseră oficialităţile locale şi toţi cei care participaseră la înmormântarea din Bucureşti. Cu binecuvântarea popii, şi cu liniştea asigurată de oamenii primarului, postaţi la colţurile uliţei, sarmalele puteau fi mestecate în tihnă.

"Nu ştiu dacă este sau nu venită fata aia nouă, care zice că-i a lui, a lu' domnu Adrian, că eu când am luat tava de dimineaţă să vin la biserică dânşii nu se treziseră."
Maria Joiţa „administratorul" casei Păunescu

CITEŞTE ŞI: Adrian Păunescu a rămas fără banii de pe imnurile Universităţii Craiova şi al Rapidului

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite