Operaţii după ochi şi diagnostice de mântuială, la cel mai mare spital din Oltenia. Aparatele de radiologie s-au blocat la miezul nopţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Dumitru a venit la Craiova, pentru o radiografie la genunchi, dar s-a întors acasă, fără rezultate.
Ana Dumitru a venit la Craiova, pentru o radiografie la genunchi, dar s-a întors acasă, fără rezultate.

Medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova bagă bolnavii în sala de operaţie, fără să ştie diagnosticul cu precizie, pentru că nu le pot face radiografii. Singurul aparat de radiologie în stare de funcţionare este folosit doar pentru cazurile de maximă urgenţă.

Doctorii de la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Craiova au intrat în panică ieri noaptea, după ce trei dintre aparate s-au blocat, iar altul era defect de mai bine de o săptămână. Medicii de gardă s-au alarmat pentru că nu aveau cum să investigheze pacienţii veniţi cu probleme pulmonare sau traumatisme. „Acest aparat aduce detalii medicale în ceea ce priveşte starea unui bolnav şi vine să confirme sau să infirme un diagnostic. Este esenţial într-un serviciu de urgenţă“, a declarat doctor Cristiana Geormăneanu (foto dreapta jos), medic în cadrul UPU – SMURD. 

Riscul de moarte clinică planează şi asupra Spitalului Judeţean din Timişoara

Craiova

În ultimele două zile, peste o sută de pacienţi au suferit din cauza acestei probleme. Doctorii spun că au avut noroc, pentru că nu au îngrijit bolnavi cu traumatisme severe. Într-o singură noapte, au ajuns la spital cinci persoane cu răni uşoare, în urma unui accident de circulaţie.

Doctorii nu au stiut, până vineri dimineaţă, ce să le facă pacienţilor care au ajuns la spital cu traumatisme.

Craiova

Joi noapte a fost haos la Urgenţe, deoarece cadrele medicale nu ştiau unde să-i îndrume şi ce să le facă persoanelor care s-au prezentat la spital cu lovituri. „Ieri dimineaţă am eliberat un aparat de radiologie, destinat bolnavilor de pe secţii, care urmează să fie operaţi şi care au nevoie de investigaţii. În această situaţie, nu avem cum să rezolvăm toate cazurile, ci trebuie să le selectăm. Prioritate au cele deosebit de grave. Aparatul este suprasolicitat, sperăm să reziste, altfel nu ştim cum o să ne descurcăm. Am întocmit un referat în acest sens şi l-am înaintat conducerii spitalului“, a declarat profesor universitar doctor Zoia Stoica, medic primar radiologie şi imagistică medicală de la SJU.
Doctorii cred că de vină e firma care asigură service-ul. „Dacă întreţinerea ar fi fost făcută ca la carte, dacă praful de pe piese ar fi fost şters în mod regulat, nu s-ar fi ajuns aici“, ne-a spus un alt medic de la cabinetul de Radiologie.


Ana Dumitru a părăsit spitalul, fără să aibă parte de investigaţiile de rigoare.

image


Singurii care au de suferit sunt bolnavii, puşi pe lista de aşteptare pentru o radiografie. Ana Dumitru, 78 de ani (foto sus), din localitatea Cernăteşti, spune că a bătut drumul Craiovei de mai multe ori, pentru analize. Bătrâna se vaită că o doare îngrozitor genunchiul drept, care i s-a umflat, şi că medicul a trimis-o să-şi facă investigaţii amănunţite. „Mă junghie piciorul de abia mă pot mişca. M-am târât până la autobuz, ca să vin la oraş şi să mă tratez. Am auzit că s-a stricat o maşinărie şi că trebuie să stau cu durerea în oase, până s-o face ceva pentru fiarele astea. Dacă nu, o să ajung în ciomag“, s-a plâns pensionara.
Conducerea spitalului spune că aparatele sunt vechi de peste 30 de ani şi că înlocuirea lor este imposibilă. „Am luat legătura cu firma de service, care ne-a promis că va remedia problema la începutul săptămânii viitoare“, a declarat doctor Dan Tarniţă, directorul medical al spitalului.

Bolnavi plimbaţi prin oraş


Computerul Tomograf şi Rezonanţa Magnetică nu funcţionează de mai bine de cinci luni. Pacienţii sunt plimbaţi prin oraş, ca să-şi facă aceste investigaţii în regim privat, pentru care trebuie să scoată bani din buzunar. Reprezentanţii SJU spun că nu au fonduri să cumpere aparate noi. 



Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite