Riscul de moarte clinică planează şi asupra Spitalului Judeţean din Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Problemele grave din spitalele româneşti se regăsesc şi la Clinica de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean, secţie care este constant ocupată la capacitate maximă. Situaţia din sănătate i-a determinat şi pe medicii timişoreni să ia atitudine împotriva deficienţelor care trag în jos spitalele.

O asistentă la minim patru pacienţi în condiţiile în care aceasta trebuie să îngrijească maximum două persoane, aceasta este situaţia la secţia de ATI din cadrul Spitalului Judeţean din Timişoara, situaţie prezentă în majoritatea spitalelor. „Normal ar fi să am doi, trei pacienţi în grijă şi acum se întâmplă să am câte şapte", a spus Izabela Traier, asistentă medicală. Mai mult, nu există nicio persoană sau firmă care să asigure serviciile de întreţinere pentru echipamentele şi aparatura existentă deja în spitale. „Dacă se întâmplă ceva şi se strică vreun aparat nu îl mai putem folosi, pentru că nu avem contract de service cu nimeni", a spus Dorel Săndesc, şeful secţiei ATI.

Soluţii pentru deficienţe

Medicii timişoreni au identificat problemele de fond din spitale şi au propus într-o scrisoare deschisă adresată Preşedinţiei, Parlamentului, Guvernului şi Ministerului Sănătăţii câteva soluţii. „Recunoaşterea situaţiei este primul pas. Tragedii de genul celei de la Maternitatea Giuleşti se pot repeta şi se vor repeta, dacă nu recunoaştem şi rezolvăm problemele de fond", a spus Dorel Săndesc, şeful Clinicii ATI din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara.

Deficitul de personal, deficienţele de dotare cu aparatură şi echipamente, neasigurarea serviciilor de întreţinere a aparaturii medicale din dotare, infrastructura inadecvată a spitalelor, lipsa unui program naţional de pregătire a spitalelor pentru a face faţă situaţiilor deosebite şi dezastrelor, sunt lucruri care, în ochii medicilor, trebuie remediate cât mai repede. „Noi avem un deficit de peste 25 la sută din necesar. La asistente situaţia este dramatică şi suntem totuşi un spital mare, universitar. La alte spitale, mai mici, situaţia e îngrozitoare", a spus Dorel Săndesc. Astfel, medicii au propus în scrisoarea deschisă în primul rând deblocarea posturilor dar şi implementarea unor programe naţionale care să ajute la modernizarea spitalelor. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite