Doi craioveni au atins cel mai înalt vârf din afara Asiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristi Gună şi Dragoş Veleanu au atins vîrful Aconcagua pe 27 ianuarie
Cristi Gună şi Dragoş Veleanu au atins vîrful Aconcagua pe 27 ianuarie

Cei doi alpinişti craioveni porniţi să escaladeze cele mai înalte vârfuri din lume s-au întors acasă, după lungi peripeţii. După vârful Aconcagua, alpiniştii olteni se pregătesc pentru cucerirea Everestului.

Citeşte aici despre alpinistul timişorean care a plecat să înfrunte muntele morţii din Himalaya, în premieră românească

Alpiniştii Dragoş Veleanu (42 de ani) şi Cristi Gună (38 de ani) au reuşit performanţa de a cuceri unul dintre cele mai înalte vârfuri muntoase din lume: Aconcagua (6.962 m). Cei doi craioveni au reuşit ascensiunea pe data 27 ianuarie 2010, făcând parte dintr-o echipă de alpinişti din Tulcea, Sibiu şi Bucureşti. Aconcagua este cel mai înalt vârf din afara Asiei situat la graniţa argentino-chiliană. „A fost extrem de dificil din cauza zăpezii şi a ceţii. Până la 4.300 de metri/echipamentele au fost transportate cu catâri”, ne-a spus Cristi Gună (foto).

Cristi Gună

Alpinistul Horia Colibăşanu a fost subiect de documentar în Spania şi simbol de motivare ales de Guardiola pentru FC Barcelona

Deşi şi-ar fi dorit să urmeze cea mai dificilă rută, cea a Gheţarului Polonez, vremea le-a fost potrivnică. De menţionat că echipa a atins vârful la 10 zile zile după intrarea în Parcul Naţional Aconcagua – performanţa fiind atinsă datorită foarte bunei aclimatizări obţinute anterior pe Matterhorn (4.478 m) din Elveţia, cele două vârfuri Mont Kenya (Batian şi Nelion)  – Africa (5.200 m) şi Mont Blanc (4.810 m) din Alpii Francezi. Întorşi recent din expediţie, cei doi alpinişti ne-a vizitat astăzi în redacţia ADS Craiova. Dragoş îşi aminteşte primele gânduri din momentele ascensiunii spre Aconcagua: „Mă văd. Am mâinile murdare, gândurile mai aproape de mine ca niciodată! În liniştea asta, unde nu mă aude nimeni aş putea rosti răspicat ce vreau. Vreau să pot urca! Vreau să fie bine, să pot râde alături de toţi cei care sunt cu mine ...Steagul e afară, pocneşte, flutură vesel”.

Coborârea de pe cel mai înalt vârf din America de Sud a fost extrem de dificilă. “La coborâre a fost mult mai periculos. Ne-a prins o furtună electrică, dar şi pericolul de avalanşă a fost extrem de mare. Chiar am fost lovit de o undă, iar ceva timp nici nu puteam vorbi”, îşi aminteşte Dragoş.  „Astfel de expediţii sunt extrem de dificile, dar în acelaşi timp sunt mirifice”, a mai adăugat Dragoş.  Nu au uitat nici de tributul luat de munţi. „Am vizitat cimitirul de la baza muntelui unde se află şi alpinişti români, morţi în timpul expediţiilor”, a adăugat Cristi Gună. Cei doi sunt membri fondatori ai Clubului Sportiv Akademos Alpinism Acrobatic din Craiova. După vârful Aconcagua, alpiniştii craioveni se pregătesc pentru cucerirea Everestului.  

File de jurnal

„Azi este cea de-a treia zi aici, cumplite zile, durere de cap, ameţeală, vomă, incoerenţă în mişcare, dureri de cap distrugătoare (...) Vârful este departe , mereu a fost departe şi o să fie departe pentru că atunci când eşti pe el se vede altul! (...) Este tare cald, soarele pripeşte dar totuşi apa îngheaţă pe haine atunci când pică (...)Afară, steagul mă avertizează cu pocnete mici, mă gândesc la el cât este de palid şi de mic .....şi eu sunt la fel .Vreau să fac o poză cu el în varf , şi el vrea asta  (...)” DRAGOŞ VELEANU

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite