Din trista Cetate a Băniei nu putem spune decât …noapte bună, Maestre drag!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Păunescu
Adrian Păunescu

Moartea poetului Adrian Păunescu este deplânsă de milioane de oameni. Cetatea Banilor este învăluită acum de flamura îndoliată, dar lumina geniului va dăinui asemenea unui monument al pioşeniei.  Reprezentanţii Instituţiei Primarului Municipiului Craiova şi ai Consiliul Local Municipal deplâng plecarea spre cele veşnice a poetului, senatorului, omului politic şi genialului Adrian Păunescu.

CITIŢI ŞI:

Adrian Păunescu a vrut să introducă sportul minţii în şcoli: o sfidare la adresa imoralităţi (FOTO)

Cetăţean de Onoare al Craiovei, irepetabilul poet ADRIAN PĂUNESCU a plecat puţin dintre noi. Rămâne în urma sa o operă uriaşă. Rămâne urma unui sentiment de iubire pentru Craiova. Rămân simboluri ale faptelor. Lângă toate aceste impenetrabile urme ale unei covârşitoare personalităţi, lângă vestigiile unei munci neostoite şi ale unui zbucium permanent ale cărui izvoare se regăsesc în iubirea de neam şi de ţară, invariabil trebuie să rămână veşnic vie amintirea pe care noi înşine o vom purta ca pe o repetabilă povară.

"… noapte bună, Maestre drag!

 … noaptea a venit peste existenţa fizică. În acelaşi timp însă, lumina spiritului parcă a prins şi mai multă strălucire. Acum oamenii vor căuta cu înfrigurare o urmă de vers. Poate că această căutare se va săvârşi  printre paginile Cărţii cărţilor de poezie … În curând însă se vor săvârşi şi slujbe de pomenire. Da, slujbe pentru cel care a făcut din inima sa un altar al iubirii de ţară, a făcut din condeiul său o baghetă magică a cărei menire este să arate românilor şi lumii curăţenia limbii române în vers.  …rătăcit pe pământ, că e mare sau mic … cine n-are părinţi, nu mai are nimic …", scriu reprezentanţii Instituţiei Primarului Municipiului Craiova şi Consiliului Local Municipal într-un comunicat remis astăzi.

Citeşte primele versuri în memoria lui Adrian Păunescu. Lasă şi tu un mesaj!

"Deplângem plecarea spre cele veşnice a poetului, senatorului, omului politic şi genialului Adrian Păunescu. În faţa destinului şi a veşniciei morţii nu rămân decât sentimentele şi cuvintele. În raport cu opera lui Adrian Păunescu, absolut cuvintele pălesc, iar sentimentele … se pierd în stinghereala discreţiei care se impune. Cetatea Banilor este învăluită acum de flamura îndoliată, dar lumina geniului va dăinui asemenea unui monument al pioşeniei.


Adrian Păunescu a recitat prima oară „La adio!“, la Braşov, la 1 ianuarie 1983 / VIDEO


Dar de ce priviţi asa,
Fata mea şi fiul meu,
Eu sunt cel ce va urma
Dragii mei mă duc şi eu.

Sărut-mâna, tatăl meu,
Sărut-mâna, mama mea.
Rămas bun, băiatul meu,
Rămas bun, fetiţa mea,

Tatăl meu, băiatul meu,
Mama mea, fetiţa mea.

Bardul a plecat puţin, zbuciumul lăuntric se odihneşte în trupul măcinat de suferinţa pentru dăinuirea limbii române peste secole. Opera lui Adrian Păunescu este veşnică. Plecând spre eternitate, sufletul lui Adrian Păunescu va scrie cu pană de heruvim înmuiată  în sânge de suflet de înger voia Domnului întru mântuirea neamului.

Din trista Cetate a Băniei nu putem spune decât … odihneşte-te în pace fiu iubit …

… noapte bună, Maestre drag!"




Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite