Criza de medicamente pentru bolnavii operaţi la gât le afectează suferinzilor respiraţia şi inima, avertizează medicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă.
Foto: Arhivă.

De două săptămâni, în farmaciile din Dolj nu se mai găseşte nicio pastilă vitală bolnavilor cu afecţiuni tiroidiene. Medicamentele nu se mai importă de două luni. Medicii spun că întreruperea tratamentului timp de o săptămână de către bolnavii operaţi poate duce la simptome precum oboseală, stări de somnolenţă, de tremur şi palpitaţii la inimă.

În farmaciile din Dolj s-au epuizat de două săptămâni stocurile de L-Thyroxin şi Euthyrox, care conţin hormoni tiroidiani şi care sunt prescrise bolnavilor cu afecţuni la glanda tiroidă. Pacienţii operaţi de guşă sau noduli tiroidieni urmează toată viaţa tratament cu una din aceste pastile, spun specialiştii. De două luni, aceste medicamente nu se mai importă în România iar specialiştii spun că nu există un înlocuitor pentru acestea. Doctorii susţin că întreruperea tratamentului este destul de riscantă. "Dacă un pacient care are glanda tiroidă extirpată nu ia unul dintre aceste medicamente timp de o săptămână, poate avea simptome ale afecţiunii de care a fost operat, spre exemplu stări de somnolenţă, oboseală, palpitaţii cardiace, slăbiciune musculară", a explicat medicul Mihaela Tătaru-Abagiu, endocrinolog la Spitalul Filantropia. Potrivit literaturii de sepcialitate, alte simptome ale hipertiroidiei sunt respiraţie grea, chiar la eforturi foarte mici, insomnii, intoleranţă la căldură, tremurături, vizibile mai ales la nivelul mâinilor, transpiraţie abundentă, puls foarte rapid.

În farmaciile din Dolj nu se mai găsesc medicamente vitale pentru bolnavii operaţi la gât. Farmaciştii spun că pastilele nu se mai importă de câteva luni

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite