În farmaciile din Dolj nu se mai găsesc medicamente vitale pentru bolnavii operaţi la gât. Farmaciştii spun că pastilele nu se mai importă de câteva luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă.
Foto: Arhivă.

În farmaciile din judeţul Dolj s-au terminat de câteva săptămâni stocurile de L-Thyroxin şi Euthyrox, medicamente vitale bolnavilor care au probleme cu glanda tiroidă. Farmaciştii spun că pastilele nu se mai importă de două luni. Aceste medicamente se administrează şi bolnavilor operaţi de guşă sau noduli tiroidieni şi pentru care întreruperea tratamentului este riscantă, spun medicii.

Sute de bolnavi care au probleme cu glanda tiroidă s-au trezit în această perioadă fără posibilitatea de a achiziţiona două medicamente care au aceeaşi substanţă activă, L-Thyroxin şi Euthyrox, care conţin hormoni tiroidieni.  "Nu mai avem medicamentul, nu se mai importă. Nu ştim din ce  cauză sau când va fi readus în farmacii. Aşteptăm. Nu are înlocuitor, medicament cu aceeaşi substanţă activă", a declarat Elena Călin, preşedinta Colegiului Farmaciştilor Dolj, care ieri nu avea în farmacie nicio astfel de pastilă. Unităţile farmaceutice au fost în aceste zile luate cu asalt de către bolnavi, în căutare de medicamente, care însă s-au lovit de lipsurile din depozite. "Nu avem nici în depozit. Nu se mai importă. Nu pot să vă spun ce să luaţi în loc, numai medicul de familie sau endocrinolog vă poate spune. Nu s-a anunţat nimic, nici noi nu ştiam dinainte", a spus Maria Elena, farmacist în Craiova.

Nu se găsesc nici în spitale

Aceste medicamente nu se mai găseau zilele trecute nici în cele mai importante spitale din Dolj. Medicii de la Spitalul CFR din Craiova şi de la Spitalul Filantropia au spus că nu mai au medicamentele în cauză. "Nu mai avem aceste medicamente, chiar ne confruntăm cu aceste probleme", a declarat medicul endocrinolog Cristina Calangiu, din cadrul Spitalului CFR. Pentru că nu au avut de unde să procure medicaţia, mulţi bolnavi au apelat la rudele sau cunoştinţele de peste hotare. "Am sunat de urgenţă la nişte cunoştinţe din Germania. Iau acum ceva cu care medicii au spus că pot înlocui pentru o mică perioadă L- Thyroxin 100, dar nu pot fi sigură că organismul îl tolerează la fel de bine. Nu e normal că nu am fost anunţaţi de această situaţie şi că ne-am trezit aşa, fără să putem cumpăra pastilele. Eu trebuie iau câte o pastilă în fiecare zi, toată viaţa şi, din cauza acestei situaţii, am făcut o pauză de trei zile. Farmacista mi-a zis că mai mult de cinci zile nu trebuie să fac această pauză şi într-adevăr, începusem să am probleme cu respiraţia. M-am speriat groaznic", ne-a spus Maria P., o bolnavă care s-a confruntat cu această problemă.

Potrivit prospectului, L-Thyroxin şi Euthyrox se administrează bolnavilor care au carenţă de hormoni tiroidieni, în hipotiroidii, pacienţilor cărora le-a fost extirpată guşa tiroidiană şi ca tratament de prevenire a reapariţiei bolii.

Rămâi pe craiova.adevarul.ro pentru a afla ce recomandări au medicii specialişti pentru bolnavii care se confruntă cu aceste probleme şi care sunt riscurile,  în cazul întreruperii tratamentului.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite