Craiova / Situaţie fără precedent: criza aruncă elita medicilor din Oltenia în Germania şi Elveţia, unde primesc salarii de 5.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 50 de medici au plecat în străinătate de la începutul anului, mai mult decât tot anul trecut. Sediul Colegiului Medicilor a fost luat cu asalt în ultimele zile de doctori şi asistenţi, ca să aplice pentru un job în Anglia, Germania şi Elveţia.

Cele mai tentante oferte sunt pentru Germania, unde salariile ajung la 5.000 de euro, Franţa şi Elveţia, unde suma nu scade sub 3.000 de euro.

Citeşte şi:

60 de medici de familie îşi vor închide cabinetele

„Sunt de 20 de ani medic de familie şi îmi ţin copiii la facultate cu banii mamei"

Cum se operează într-un spital din România, cu anestezii improvizate. "E catastrofă!"

Operaţii,  fără aţă de cusut în spital. "Să te ferească sfinţii să te îmbolnăveşti azi!"

"E o ploaie de referate"

Reprezentanţii Colegiului spun că nu s-au mai confruntat cu o astfel de situaţie. „E o ploaie de referate în acest sens. Nu le mai putem face faţă. De când sunt, aşa ceva n-am mai văzut. Dar îi înţeleg pe doctori. Nu se poate să practici medicină ca acum 180 de ani. Când nu au cu ce lucra şi când îşi cumpără din oraş aţă de cusut şi feşi gipsate, de ce să mai rămână?”, se întreabă dr. Doru Dobrescu, vicepreşedintele Colegiului.

"Aici sunt huiduiţi, acolo respectaţi"

Acesta a informat că, dacă anul trecut 40 de specialişti au ales să ia drumul străinătăţii, până în luna iunie a acestui an cifra se apropie de 50. „Aici sunt huiduiţi, acolo respectaţi. Aici nu aud decât vorbe urâte, înjurături etc. De ce să se certe cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru că a tratat un neasigurat care era pe moarte sau să dea din colţ că nu au medicamente să îngrijească un bolnav?”, adaugă dr. Dobrescu, care spune că majoritatea celor care au depus cererile sunt proaspăt absolvenţi ai facultăţilor cu rezultate deosebite. De asemenea, printre persoanele care vor părăsi ţara în acest an sunt asistenţi şi profesori universitari.

Secţiile spitalelor, "golite" de asistenţi

Situaţia este mai critică în cazul asistenţilor medicali care au migrat lunile acestea spre alte ţări.  „E uimitor!  În două luni au plecat 70 de persoane. În mod normal, într-un an întreg, numărul nu depăşea 20. Spitalele vor rămâne goale. Deja se înregistrează un deficit de personal. Secţia de Oftalmologie «s-a golit» în câteva zile cu şase asistenţi”, a declarat Ion Cotojman, preşedintele Sindicatului Sanitas al Spitalului Nr. 1 Craiova.

Rămâi pe craiova.adevarul.ro pentru a afla povestea unui medic specialist în ORL, care peste câteva săptămâni va pleca să lucreze în Anglia.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite