Cum a rămas Craiova fără apă caldă în timp ce edilii se ceartă ca la uşa cortului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape jumătate din punctele termice din Bănie nu mai distribuie apă caldă de ieri din cauza datoriilor mari către Complexul Energetic Termic (CET). În tot acest timp, edilii Craiovei par mai degrabă preocupaţi de campania electorală decât de soarta oraşului.

Ieri dimineaţă, viceprimarul Mărinică Dincă chema reprezentanţii mass-media la primărie pentru a susţine o conferinţă de presă. Anunţul făcut jurnaliştilor a fost unul îngrijorător pentru toţi locuitorii Băniei: jumătate din punctele termice din oraş nu mai distribuie agent termic, iar săptămâna viitoare toată Bănia va rămâne fără apă caldă din cauza datoriilor pe care populaţia le are către Regia de Termoficare.

„Suntem în situaţia delicată în care CET-ul a oprit agentul termic la 50 la sută din punctele termice din oraş. Primăria Craiova trebuie să reacţioneze foarte repede pentru că altfel craiovenii de la blocuri vor rămâne fără căldură pe timpul iernii“, a declarat viceprimarul.

Aşa cum era de aştepta, Mărinică Dincă a dat vina pe primarul Antonie Solomon, declarând că edilul.şef ar fi avut timp să remedieze probleme astfel încât să nu se ajungă în acestă situaţie. „Am avut un răgaz de două luni şi jumătate în care trebuia să căutăm soluţii. Solicităm domnului primar să ia o decizie măcar acum, în ultimul ceas, pentru că la îndemâna dânsului stau toate. CET-ul a oprit agentul termic şi îl va reporni numai dacă Primăria Craiova adoptă una din propunerile formulate de complex. Eu sper să se adopte cât mai repede una dintre propuneri pentru că numai aşa putem să protejăm populaţia. Lipsa de indecizie a primarului duce la imposibilitatea de încălzire a populaţiei“, a mai spus Mărinică.

Ce-i drept, până acum Mărinică Dincă nu a dat nicio declaraţie pe această temă şi nu a dat niciun indiciu de îngrijorare, totul întâmplându-se taman în ziua în care oraşul a rămas fără apă caldă şi la o săptămână după ce a avut un schimb de replici cu primarul Antonie Solomon, viitorul său contracandidat în lupta pentru primăria Craiova. Vă reamintim că în urmă cu o săptămână, Solomon a vizitat şantierul de la pasajul suprataren declarând că firmele sunt în întârziere cu lucrările. Acesta a făcut aluzie şi la viceprimarul care a fost responsabil cu bunul mers al proiectului cât timp edilul-şef nu a fost la cârma municipalităţii. La câteva ore după, viceprimarul Mărinică Dincă a chemat reprezentanţii mass-media pentru a vizita acelaşi pasaj şi pentru a declara că lucrarea va fi gata la timp şi că nu sunt motive de îngrijorare. Primarul a reacţionat imediat, declarând că nu are niciun drept să supravegheze investiţiile, care sunt în subordinea directă a primarului. 

Ieri, la ieşirea din primărie, jurnaliştii craioveni au încercat să ia un punct de vedere şi de la primarul Solomon, pe care Mărinică îl învinuise cu câteva minute mai devreme, însă edilul-şef a ieşit val vârtej din birou, supărat foc pe reprezentanţii mass-media care tocmai se întorceau de la conferinţa viceprimarului. „Ce calitate are ăsta să facă o conferinţă în primărie? Să se ducă să facă conferinţele la partid sau în consiliu local, dacă vrea, că îl pune Berceanu să facă şi la şedintele de consiliu. Presa nu mai are voie in primarie, toata corespondenta se poarta prin purtătorul de cuvant şi o să dau o dspoziţie scrisă în acest sens. Voi, jurnaliştii, aveţi voie să intraţi. Să intraţi aici doar la întâlnirile pe care le convoc eu“, a tunat Solomon. Acesta chiar a întrebat poliţistul local care păzea intrarea primăriei cum au intrat ziariştii în clădirea primăriei şi i-a transmis să nu le mai dea voie acestora. Mai mult, Solomon a declarat că oraşul nu a rămas fără apă, fiind preocupat mai degrabă de întâlnirile pe care pesa le are cu subalternul său.

Aceasta nu este prima răbufnire a primarului Solomon faţă de ziarişti. În urmă cu patru ani, pe vremea când îl avea viceprimar pe Gheorghe Nedelescu, Solomon a avut o ieşire asemănătoare. Acesta a dat dispoziţie de primar prin care lua hotărârea ca toţi angajaţii din primărie şi alţi musafiri, inclusiv jurnalişti, să intre în primărie doar pe uşa din spate. Cu timpul regula nu a mai fost aplicată, însă dispoziţia edilului-şef a venit taman când Solomon era în realaţii proaste cu secundul său, Nedelescu, care urma să îl contracandideze la alegerile locale. 

Vă mai reamintim că în urmă cu două luni, primarul Solomon declara în faţa consilierilor locali că s-a întors în primărie un om schimbat şi a promis că va fi un primar mai bun. „Veţi vedea un primar mai activ. Vreau să le mulţumesc tuturor celor care au fost alături de Antonie Solomon şi familia sa în această perioadă, vreau să le mulţumesc şi consilierilor locali alături de care am realizat lucruri extraordinare pentru acest oraş care era în letargie. O să vedeţi un alt fel de primar“, le-a transmis Antonie Solomon consilierilor locali la 29 iulie 2011. De atunci, acesta a declarat de nenumărate ori că jurnaliştii au oricând acces la informaţii şi că este disponibil acestora în permanenţă.

Revenind la problema căldurii, se pare că primarul Solomon a evitat să dea anunţul negativ privind sistarea apei calde sperând că municipalitatea va primi 20 de milioane de lei de la Guvern, în contul subvenţiei la preţul gigacaloriei pe care Executivul trebuie să o plătească Regiei de Termoficare. Aceşti bani ar trebui să intre în conturile primăriei zilele acestea. În tot acest timp, oamenii care sunt cu datoriile la zi trebuie să suporte neplăcerile create de sistarea apei calde. Printre locatarii care nu mai primesc agentul termic, se află şi cetăţeni care şi-au achitat întreţinerea la zi, dar acuma acum suferă din cauza faptului că sunt datorii mari şi pentru că primăria nu a găsit o soluţie. Tot ieri, după circul din primărie, primarul a remis un comunicat de presă mass-mediei prin care face apel la craioveni să îşi achite datoriile. Ciudat este faptul că nu se face nicio precizare vizavi de sistarea apei calde. „Fac un apel la craioveni, să-şi achite restanţele la plată, pentru a reuşi să furnizăm, în bune condiţii, apa caldă şi agent termic, în perioada următoare“, se arată în declaraţia trimisă de primar.

„Dimineaţa am avut o şedinţă cu directorul de la CET Craiova, cu directorul Regiei de Termoficare şi cu directorul economic din Primărie, pentru a găsi soluţii de deblocare a acestei situaţii. De asemenea, am cerut şi Serviciului Coordonare Asociaţii de Proprietari să se implice direct în recuperarea datoriilor de la cetăţeni şi să verifice activitatea preşedinţilor de asociaţii. Am luat legatura cu reprezentanţii Ministerului Administraţiei şi Internelor şi am asigurări că vom primi sprijin financiar în zilele următoare”, se mai arată în comunicatul primarului.

Astăzi, ora 11, primarul Antonie Solomon va susţine o conferinţă de presă. Probabil că principala temă de discuţie este faptul că jumătate din oraş a rămas fără apă caldă.

Vom reveni cu amănunte!

Citeşte şi:

Jumătate din Craiova a rămas fără apă caldă! Dacă nu se recuperează datoriile, la iarnă Bănia rămâne în frig

Solomon candidează la primărie din partea UNPR

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite