Craiova: Universitatea din Craiova, codaşă în topul integrităţii făcut de specialişti. Nepotismele, copiatul şi lipsa de transparenţă sunt principalele hibe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universitatea din Craiova se află pe locul 38, din cele 42, câte există la nivel naţional, în timp ce Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) ocupă locul 3 în clasamenul realizat de Coaliţia pentru Universăţi Curate.

Cea mai mare universitate din Oltenia a primit doar o stea, din cele cinci câte pot fi acordate pentru transparenţă, corectitudinea academică şi actul didactic. UMF a obţinut trei stele, Coaliţia pentru Universităţi Curate (CUC) luând în calcul aceleaşi criterii. "Una dintre categoriile evaluate a fost procedura de combatere a plagiatului, fenomen care pare ubicuu în viața academică din România. Scandalurile publice rareori au consecințe reale, dată fiind toleranța foarte mare față de fenomen.  Nu există nici o instanţă care să urmărească situaţiile de plagiat, astfel încît avem cazuri documentate în care respectivii ocupă poziţii publice. Nu avem situaţii în care să se fi retras titlurile datorită plagiatului, deşi sînt situaţii documentate la doctorate", se arată în concluziile formulate de reprezentanţii CUC.

Află de AICI modul în care se susţine un examen în capitala Olteniei:

Cum poate fi fentată o universitate de stat din România

Cel mai mare centru universitar din Oltenia, în paragină

Anajări în condiţii suspecte

Specialiştii susţin că Universitatea din Craiova are probleme şi în ceea ce priveşte ocuparea posturilor didactice, pentru că acestea nu ar fi scoase la concurs, ci obţinute pe bază de relaţii. "Nepotismul agravează mai mult acest sistem închis ridicînd semne de întrebare cu privire la obiectivitatea promovărilor. În ceea ce priveşte implicarea studenților în procesul decizional, situația a rămas neschimbată de la prima evaluare. Astfel, din totalul de 42 de universități, doar 21% îndeplinesc condițiile de participare a studenților la luarea deciziilor şi modul de evaluare a cursurilor şi a cadrelor didactice", se arată în comunicatul emis de CUC, care precizează că instituţia din Bănie nu respectă aceste cerinţe.

Cine face parte din gruparea CUC

Membrii Coaliției pentru Universități Curate sunt Ad Astra, Alianța Națională a Organizațiilor Studențeşti din România, Asociația Profesională pentru Educație şi Cercetare EduCer din România, Centrul pentru Jurnalism Independent, Forumul Academic Român, Federația Națională Sindicala Alma Mater, Grupul pentru Reforma Universitară, Grupul pentru Dialog Social, Societatea Academică din România.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite