Craiova: Teolog masterand: Îmi vine să vomit când îmi aduc aminte fazele din seminar. Totul e pe pile!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Articolul publicat ieri, “Student la Teologie: «Biserica nu este decât o industrie care încearcă să păstreze fraierii care cotizează»”, a aprins spiritele în rândul teologilor şi credincioşilor din România. Cele mai multe comentarii vorbesc despre corupţia din sistem.

Citeşte şi:

Student la Teologie: “Biserica nu este decât o industrie care încearcă să păstreze fraierii care cotizează”.

Craiova: Student la Teologie: „Dacă nu ai pile în preoţie, eşti ratat. Şi aici e mafie cât cuprinde"

Un interviu şi un articol care au apărut în ultimele zile, “Student la Teologie: «Dacă nu ai pile în preoţie, eşti ratat. Şi aici e mafie cât cuprinde»" şi “Student la Teologie: «Biserica nu este decât o industrie care încearcă să păstreze fraierii care cotizează»” au pus pe jar românii din toate zonele ţării, care au lansat acuzaţii grave la adresa celor care conduc această instituţie. Dacă unii au îndemnat la împăcare şi toleranţă pe cei nemulţumiţi de practicile din sistem, majoritatea tinerilor studenţi şi chiar absolvenţi de Teologie au recunoscut că în sânul Bisericii metodele de a te realiza pe plan profesional au la bază şpaga şi nepotismele. 

“Totul este pe pile, bani şi relaţii”

Un teolog masterand, care a postat un comentariu sub pseudonimul Cain, este convins că smerenia în rândul celor care ocupă funcţii înalte, la nivel de Biserică, a fost înlocuită cu avaritatea. “Am amânat preoţia tocmai pentru a evita simonia. Biserica Ortodoxă nu are niciun sistem de promovare şi alegere pe bază de evlavie, verticalitate spirituală, smerenie şi onestitate. Totul este pe pile, bani şi relaţii. Îmi vine să vomit când îmi aduc aminte fazele din seminar, facultate, sau ce mi-au spus colegii mei acum preoţi, ce ştim noi din interior. Nu trebuie să facem confuzie însă între Biserică şi Administraţie”, scrie teologul, semnat Cain.

Vocaţia, înlocuită cu goana după bani

Un alt cititor Adevărul propune o variantă de a ieşi din această situaţie. “Ar trebui să nu existe meseria de preot. Adică preoţii să nu primească absolut niciun ban şi toată munca să se facă pe bază de voluntariat. Atunci se va vedea cine este cu adevărat credincios şi îşi desfăşoară activitatea de preot, pentru a face cunoscut cuvântul Domnului, nu pentru a copia la examen în speranţa unui loc de muncă bine plătit”, este de părere unul dintre cititorii Adevărul. Silvia, autoarea unui comentariu la articolul “Student la Teologie: «Biserica nu este decât o industrie care încearcă să păstreze fraierii care cotizează»”, crede că mulţi dau examen de admitere la Teologie pentru bani, nu din vocaţie. Fata îşi susţine punctul de vedere printr-un exemplu. “Ştiu un poliţist care şi-a dat ambii băieţi la Teologie, a făcut mari eforturi ca să-i ţină în seminar şi apoi în facultate – cu plată, iar acum cel mare a terminat şi nu are post, nu poate nici să predea, şi la anu’ termină şi cel mic Teologia. Cel mare ar avea posibilitatea să prindă o parohie săracă de prin Vaslui sau Botoşani, dar nu vrea să plece acolo, că deh, toţi vor la oraş, în parohii mari, doar s-au făcut popi ca să câştige mult şi să trăiască bine, nu să slujească pe enoriaşi. (…) cel mare nici nu are ureche muzicală”, subliniază fata.

“Să fii om de calitate, adevărat teolog, nu lepre ieftine”

Ionuţ, un român care a citit articolul, recomandă celor revoltaţi să părăsească sistemul. “Sunteţi liberi să ieşiţi din el. (…) Nu vă mai plângeţi atâta, pentru că nici măcar nu învăţaţi pentru a lua note. Vă bazaţi pe copiuţe. Dacă vrei să fii preot adevărat, trebuie să mănânci teologie pe pâine. Dacă eşti un AS în domeniu, nu cred că îţi dă nimeni parohia pe şpagă. Trebuie să fii om de calitate, adevărat teolog, nu lepre ieftine care în facultate se dau smeriţi, iar după bloc sau cafenea povestesc cum îşi bat iubitele, fumează etc”, precizează Ionuţ.

Românii caută soluţia, pentru  salvarea credinţei

Un alt român caută un mod de rezolvare, pentru ca esenţa credinţei şi a ortodoxiei să nu fie afectate. “Secţionarea parohiilor nu este o soluţie. Adevărata soluţie este să se reducă numărul facultăţilor şi al seminariilor teologice şi, mai mult decât atât, să nu se mai accepte sute de admişi pe locurile cu taxă”, se arată într-un comentariu la articolul “Student la Teologie: «Biserica nu este decât o industrie care încearcă să păstreze fraierii care cotizează»”

Reprezentanţii Mitropoliei Oltenia susţin că absolvenţii cu medii mari şi cu o viaţă decentă reuşesc să se afirme pe plan profesional, fără pile.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite