Craiova: Medic obligat să plătească 10.000 de lei pentru că a salvat o bolnavă de cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un medic oncolog de la Spitalul Filantropia va fi primi astăzi înştiinţare că trebuie să achite tratamentul unei bolnave în stare gravă, pentru că l-a prescris fără să aştepte aprobare scrisă din partea statului.

Vezi AICI povestea femeii pentru care specialistul s-a luptat să îi dea o speranţă la viaţă:

Bolnavă de cancer: "M-am dus la medic mai mult moartă decât vie!"

Dr. Marcel Ionescu, din cadrul Secţiei de Oncologie şi fost şef de secţie, se declară nevinovat şi susţine că măsura este nejustificată. Specialistul vorbeşte despre cazul pe care s-a grăbit să-l rezolve şi care i-a adus sancţiuni din partea conducerii unităţii. "Anul trecut, o pacientă cu mezoteliom malign pleural s-a prezentat la spital. Avea respiraţie grea, dispnee etc. I-am administrat trei serii de tratament clasic, pe bază de citostatice, rezultatele fiind slabe. În luna octombrie, firma care producea unul dintre cele mai bune injectabile, Alimta, ne-a sponsorizat cu mai multe flacoane, pe care i le-am administrat bolnavei", povesteşte medicul Ionescu.

"Nu mai puteam sta după hârtie"

Problemele au început la sfârşitul anului trecut, când flacoanele s-au epuizat înainte de finalizarea perioadei de tratament. În acel moment, doctorul Ionescu a înaintat o cerere Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), prin care solicita aprobare să folosească injectabilele de la farmacia din spital, incluse în programul naţional de oncologie. "Am primit aprobare verbală la data de 25 noiembrie, cu intrare în vigoare de la 1 decembrie. Nu mai puteam sta după hârtie, pentru că timpul trecea, în defavoarea pacientei. Ştiind că mi s-a dat aviz, am acţionat cât se poate de repede", a adăugat medicul Ionescu. Aşa că a ridicat medicaţia din farmacie.

S-a ales cu un penalizare şi avertisment scris

O comisie a CNAS venită în control în aceste zile spune că medicul nu trebuia să se grăbească să ia flacoanele. A informat conducerea spitalului de această neregulă, care i-a imputat medicului oncolog echivalentul a 18 salarii minime pe economie, pentru că a greşit şi nu a ţinut cont de regulament. Dr. Ionescu spune însă că măsura este abuzivă. „Dacă va fi nevoie, o să apelez la justiţie, pentru că nu mă consider vinovat. Când am luat această decizie, am fost conştient de riscuri, dar ce ar fi trebuit să fac?”, se întreabă medicul sancţionat.

"Decizia a fost luată în cadrul întrunirii de ieri a comisiei de disciplină a spitalului, urmând ca astăzi medicul să primească înştiinţarea că va trebui să achite aproximativ 10.000 de lei, contravaloarea medicamentului, şi un avertisment scris", a declarat dr. Mihaela Tătaru Abagiu, managerul Spitalului Filantropia.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite