Craiova: De ce se nasc în spitalele din România copii morţi. Despre crimele din sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În maternitatea celui mai mare spital din Oltenia este criză de medicamente. Gravidele au două variante: să îşi cumpere tratamentul sau să le moară fătul în burtă. Mămicile disperate şi ginecologii cer ajutor.

CITIŢI ŞI:

Gravidele vorbesc la mobil în sala de naşteri

Medici indieni, pregătiţi să opereze de cataractă 300 de pacienţi

La intrarea în Secţia de Obstetrică şi Ginecologie a spitalului regional din Craiova, femeile se plâng. În loc să fie fericite că în scurt timp vor da naştere unor bebeluşi, se vaită că au ajuns în pragul disperării şi că, în loc să guste din bucuria de dinaintea marelui eveniment, se pregătesc pentru ce-i mai rău şi chiar pentru înmormântare. Din unitatea regională care deserveşte cinci judeţe lipseşte de peste cinci luni de zile un vaccin necesar pacientelor cu Rh negativ, care să fie administrat după naştere. În aceste situaţii, riscurile sunt dezastruoase: fie următorul făt pe care o mămică şi-l doreşte va muri  în pântec, spun specialiştii, sau va fi adus pe lume cu handicap, în cel mai fericit caz. Viitoarele mămici cunosc aceste probleme. Le acuză în fiecare clipă.

image

Lili Gomotârceanu, de 32 de ani, din Craiova (foto sus) este gravidă în luna a opta. Are tensiune ridicată. Acasă o aşteaptă o fetiţă de un an jumătate. A născut-o în aceleaşi condiţii. „Cu frica în sân, ca să nu aibă loc o tragedie. Dacă nu ai bani aici, mori pe pat şi nu se uită nimeni la tine“ , este de părere craioveanca. O bucată de tencuială de pe tavan, de deasupra patului în care aceasta e aşezată, stă să se desprindă. Lili îşi aşteaptă soarta cu seninătate. „Cum o vrea Domnul. Într-o zi, pe când mă odihneam, s-a rupt o plăcuţă şi s-a prăbuşit pe pat. Am avut noroc că nu m-a nimerit. Dacă m-o lovi de data asta, nu am încotro. M-aş muta în alt pat, dar nu se găseşte unul şi pentru mine. Toate sunt ocupate“, adaugă Lili. Recunoaşte că o zi în spital este demnă de face subiectul unor scene dintr-un film dramatic.

image

Dacă îţi creşte temperatura şi vine o asistentă să îţi facă injecţie, îţi înnegreşte tot fundul, în cazul în care nu îi bagi 5 lei în buzunar. Nouă aşa ni s-a întâmplat. Am avut dureri groaznice, după câteva înţepături de-astea. M-am lecuit“, spune Patricia Tomiuc, de 22 de ani (foto stânga sus).

Două femei gravide înghesuite într-un pat

Alături stau întinse pe pat două colege de suferinţă, „cazate“ pe acelaşi mobilier. „Nu sunt locuri în spital. Aşa ni s-a zis. De-aia am şi făcut cerere să plec de aici, pentru că îmi e teamă să nu primesc un picior în burtă, în toiul nopţii“, spune Camelia Firu, de 32 de ani, din Craiova. (foto dreapta jos).

image

Alături, o tânără scutură cearşaful pe fereastră, după care îl întinde pe pat. „Este plin de sânge, provenit de la bolnava care a stat aici înaintea mea. Lenjeria nu a fost schimbată de cinci zile. I-am zis bărbatului să îmi aducă una nouă de acasă. Nu de alta, dar  poate iau vreo infecţie“, a spus Loredana Ion (24 de ani), din Craiova. Este păţită. „Şi eu m-am ales cu pielea înnegrită toată, de la injecţie. Nu am aruncat cu banu’“, completeză aceasta.

Pacienţii cumpără seringi şi feşe

Ne explică motivul pentru care nu a dat şpagă ca să fie tratată cum trebuie de către asistentele medicale. „De unde atâţia bani? Nu vedeţi că în spital ne jecmănesc, în loc să ne vindece? După ce că ne cumpărăm toate materialele, începând de la ace, feşe, perfuzii, leucoplast, vitamine, de unde să mai avem atâţia? Am plătit pentru pastile vreo 500 de lei, în nicio săptămână“, continuă Patricia Tomiuc (foto jos).

image

În Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova este criză de medicamente. Medicii spun că au întocmit referate, pe care le-au înaintat conducerii spitalului,  prin care solicită toate cele trebuincioase, pe care secţia nu le deţine. Printre acestea se numără şi vaccinul gamaglobulină antiD. Dacă o femeie cu Rh negativ nu îl primeşte, consecinţele sunt dramatice pentru următorul copil, pe care o mamă poate şi-l doreşte, şi care va fi adus pe lume cu handicap. "Riscul este ca sarcinile următoare ale mamelor să fie compromise într-o manieră foarte severă. Adică fătul va muri în uter sau va suferi consecinţe ulterioare extrem de grave, malformaţii neurologice, afectarea nucleilor centrali de la baza creierului, cu paralizie fetală, cu retard mental, în cazul în care fătul supravieţuieşte naşterii. Astfel de cazuri nu ar trebui să apară în secolul nostru", a declarat prof.dr Nicolae Cernea, şeful Secţiei de Obsetrică şi Ginecologie de la Spitalul Nr. 1 din Craiova.

Conducerea spitalului promite că va rezolva problema

Conducerea unităţii spune că nu are cunoştinţă de faptul că cearşafurile bolnavilor sunt pătate cu sânge, dar asigură că face tot posibilul să rezolve celelalte probleme cu care se confruntă instituţia. "Pentru luna februarie vom avea medicamente în valoare de 600.000 lei. Nu ştiu ca în spital să fie paturi cu doi pacienţi însă, dacă este adevărat, poate exista o explicaţie, prin faptul că iarna întotdeauna sunt mai multe cazuri medicale internate", a afirmat prof.dr. Florin Petrescu, managerul de la SJU. Reprezentanţii Sanepid spun că în fiecare lună efectuează controale în spitalele din judeţ, dar că nu au avut sesizări despre aceste nereguli. Cât despre Spitalul Judeţean, conducerea Sanepid a anunţat că a fost curat ca lacrima, la ultima verificare.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite