Craiova: De ce fug tinerii din Oltenia de medicină: "Învăţăm pe brânci şi ne trezim doctori întreţinuţi de părinţi. E prea de tot"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câte doi absolvenţi de liceu s-au bătut astăzi pe un loc de la facultăţile din cadrul Universităţile de Medicină şi Farmacie

Începând cu ora 10.00, timp de trei ore, la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Craiova s-a desfăşurat examenul de admitere. Pentru cele 290 de locuri de la Facultatea de Medicină Generală s-au înscris 423 de concurenţi, pentru cele 50 de locuri de la Medicină Dentară au fost 73 de candidaţi, în timp ce pentru cele 60 de locuri de la farmacie numărul a ajuns la 130.

Tinerii au mărturisit astăzi că visul lor dintotdeauna a fost să îmbrace halatul alb, însă că testul de astăzi le-a pus beţe-n roate. Alexandra Dicu (19 ani) spune că proba la chimie a fost destul de grea. "Nu mă aşteptam să mă bage la încurcătură, dar la chimie nu prea m-am descurcat. Au fost prea mari cerinţe", a spus Alexandra (foto jos).

image

Citeşte şi:

Rezultatele admiterii la Medicină în Bucureşti: aproape 19% au picat

De ce fug tinerii de medicină

"Când termini facultatea, îţi trebuie o sumedenie de bani să-ţi deschizi un cabinet particular. Dacă nu îi ai, degeaba ai învăţat. Mă refer la cabinet, nu pentru ifose, dar pentru că altă soluţie nu văd. Ca să intri într-un spital de stat, îţi trebuie bani grei ca să fii angajat, altfel rămâi şomer. Conculzia: dacă nu ai finanţare, cu Medicina nu rezolvi mare lucru", crede Mihai Alexandru, de 19 ani.

"De ce să faci medicina în România, să câştigi cât să trăieşti de pe-o zi pe alta? Învăţăm pe brânci şi ne trezim doctori întreţinuţi de părinţi. E prea de tot. Sunt şi doctori care se descurcă, dar cei cinstiţi locuiesc într-un apartament cu două camere şi îşi fac socotelile, ca să le ajungă banii de mâncare până la sfârşitul lunii", a spus Marian Popescu, medic rezident.

Doctorii spun că muncesc pe brânci, fără să fie răsplătiţi pe merit.

image

Profesorii cred că tinerii se sperie de medicină pentru că este un domeniu dificil, unde doar profesioniştii pot rezista. "Aici, dacă nu te implici şi nu ai capacitate, nu reuşeşti. Un doctor bun trebuie să citească, să aibă cunoştinţe din toate domeniile, să nu fie luat prin surprindere de nicio situaţie neprevăzută. Tinerii din ziua de azi care dau la medicină nu au noţiunea cititului. Le dictezi o frază din zece cuvinte şi nu o reţin. Nu fac decât să reproducă, fără să înţeleagă. Medicina nu se face în felul ăsta. E nevoie de documentare", este de părere dr. Alexandru Cameniţă, profesor de Neurochirurgie la UMF Craiova (foto jos).

Dr. Alexandru Cameniţă: "Tinerii nu au noţiunea cititului"

image
Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite