Cum se înfrăţesc ţiganii cu angajaţii spitalelor din România. Şpaga în euro înmoaie inima asistentelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Estela (foto stânga), mama Mercedesei şi nora lui Bercea Mondial, se interesează de starea fiicei sale.
Estela (foto stânga), mama Mercedesei şi nora lui Bercea Mondial, se interesează de starea fiicei sale.

La cel mai mare spital din Oltenia, ţiganii se simt ca la ei acasă. Intră fără să dea socoteală, îşi fac de cap pe holurile spitalului şi dau ordine personalului medical. Şpaga în euro le dă putere.

Joi, ora 13.00. Nepoata lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, ajunge la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova, după ce s-a înecat cu două boabe de fasole. Mercedesa Anghel, în vârstă de un an şi şapte luni, a fost transportată la spitalul din Slatina, apoi la cel din Bănie, pentru o intervenţie care s-o salveze.

"Doamnă doctor, vezi ce-i faci!"

Fetiţa este adusă de urgenţă, cu targa, în Secţia de Terapie Intensivă. În spate, un grup de rromi ţine pasul cu doctorii. Estela, mama copilei, în vârstă de 22 de ani, îşi duce mâinile la cap, necăjită că fetiţa sa are fasolea în gât. "Doamnă doctor, vezi ce-i faci", se aude glasul tinerei. Vorbeşte fără contenire. "Să-mi ziceţi ce e cu ea, dacă are nevoie de ceva, să mă ţineţi la curent cu tot", zice, cu voce tare, Estela. În jur, bolnavi cu feţe livide. Stau lipiţi de perete, se uită şi tac. "Facem loc doctorilor. Dacă trebuie, vin ei la noi. N-o să-i deranjăm pentru orice lucru", spune un bătrân, îmbrăcat în pijama. Oamenii vorbesc între ei, încet, şi gesticulează. Doar vocea Estelei răsună pe hol. "Faceţi loc, că e grabă!", se repede mămica. Cei din jur se supun. Infirmierii înaintează de zor cu targa, în timp ce medicii roiesc în jurul fetiţei. Estela, după ei. Alături, grupuri de rromi forfotesc. Toţi poartă grija Mercedesei. "Măcar să nu-i rămână fasolea în gât", spune Laurenţiu Anghel, unchiul fetiţei.

Negocieri în şoaptă, la uşa Secţiei de Reanimare

Mercedesa este întinsă pe targă, la intrarea în secţie. Medicii o duc în sală, pentru intervenţia de extragere a boabelor, făcută cu bronhoscopul. Estela şi ceilalţi rămân în afara uşii. Tânăra se plimbă dintr-un colţ în altul, agitată. Din când în când, bate la uşă. Nu poate intra decât pe bază de cartelă. Acces au doar angajaţii instituţiei. Prinde un moment în care uşa e întredeschisă, din neglijenţa unui infirmier, şi bagă capul înăuntru. O asistentă o ia la rost. "Nu vezi ce scrie pe uşă? Accesul interzis persoanelor străine", o mustră asistenta. Estela nu se lasă. "Fetiţa mea cum se simte? E bine?", întreabă nora lui Bercea Mondial. "Care fetiţă? Eu nu stau aici pe post de informator, sunt asistentă", îi taie vorba femeia.

Plata, la finalul muncii

Estela insistă. "Haideţi, doamnă, fetiţa mea a venit cu fasole în gât", continuă Estela, jelind. Bagă mâna la sutien şi scoate o hârtie, în euro. Într-o fracţiune de secundă, îi vâră asistentei foaia în buzunar. Asistenta îi dă înapoi hârtia. "Nu de-acum. Hai că mă duc să văd ce pot să fac. Ne descurcăm când mă întorc, nu se face treaba aşa. Nu de la început. Rezolvăm după", îi vorbeşte asistenta, pe un ton blând. Estela primeşte banii. "Bine, hai ca vedem pe urmă cât face, da vezi ce e cu fata mea", i se adresează, prietenos. Şi bagă euro tot la sutien. Asistenta se îndreaptă către salonul unde doctorii o tratează pe Mercedesa. În scurt timp, revinde la uşa negocierii. "O sedară, auzii că îi scoaseră fasolea, că e sănătoasă", o informează asistenta pe Estela. Tânăra răsuflă uşurată. Din nou bagă mâna la sutien şi scoate banii. Se apropie de asistentă şi îi atinge mâna. Hârtia ajunge în buzunarul angajatei în halat alb care, în câteva secunde, se face nevăzută.

Mercedesa a fost salvată, într-un final. Doctorii de la Craiova i-au extras cele doua boabe de fasole, unul din gât şi altul din plămânul drept.

Află de AICI cum a ajuns Mercedesa la spital:

Era să moară asixiată, după ce a înghiţit boabe de fasole

La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova, rromii intră fără nicio grijă. Gardienii par neputincioşi în faţa ţiganilor, care pătrund în instituţie fără probleme. Agenţii nu le zic nimic, niciodată. Cel mult îi întreabă unde merg. Dacă nu primesc răspuns, nu insistă.

Două asistente şi o doctoriţă de la Spitalul Judeţean de Urgenţă au fost agresate în acest an de către un grup de 30 de ţigani, care au intrat cu forţa la Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă. Citeşte AICI cum s-a petrecut accidentul:

Au bătut asistentele şi doctoriţa, după care au fugit cu bolnavul din spital

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite