Craiova: Cum a ucis sistemul de sănătate din România visul unei atlete de performanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O tânără din Oltenia, care a practicat atletismul, se află sub tratament în Spania, după ce a a aflat că are o boală gravă, care îi afectează articulaţiile oaselor. Doctorii din Bănie i-au pus mai multe diagnostice şi, abia după doi ani de suferinţă, specialiştii din Bucureşti i-au depistat boala reală care o măcina.

CITEŞTE ŞI: Cum moare un om cu zile într-un spital din România

Eugenia Nicola, de 28 de ani, a fost diagnosticată în 2005 cu spondiloză anchilopoetică, o boală care i-a afectat articulaţiile şi a forţat-o să renunţe la carieră. Craioveanca povesteşte din Spania, unde se află internată, cum viaţa sa a fost distrusă de afecţiunea nediagnosticată la timp. „Pe la 20 de ani eram energică, alergam, participam la competiţii sportive, aveam planuri măreţe de viitor şi făceam tot posibilul să le realizez. În acelaşi timp, participam la concursuri de  frumuseţe şi am primit de mai multe ori titlul de miss”, spune tânăra.

Eugenia, alături de logodnicul său.

image


De pe teren, ţinuită la pat


În timpul antrenamentelor, a început să simtă dureri la nivelul oaselor. Prima dată a crezut că se întâmplă din cauza oboselii. Suferinţa a crescut, iar Eugenia îşi aminteşte că abia se mai putea ridica din pat. „Când mă trezeam, eram lipsită de putere. Aş fi zăcut întreaga zi. Atunci, mama s-a îngrijorat şi mi-a spus să îmi fac o consultaţie. Aşa am ajuns la ortopezii din Craiova”, adaugă aceasta.  Părinţii povestesc cum au mers din doctor în doctor, fără să obțină două diagnostice identice. „Un medic mi-a zis că Eugenia are discopatie şi mi-a prescris un tratament special. Altul mi-a spus de lombosciatică, aşa că am schimbat medicaţia. Al treilea încerca să mă convingă că fata este în creştere şi că astea sunt semnele dezvoltării. Mi s-a părut ciudat, dar l-am ascultat şi pe el, că doar era doctor!”,  îşi aminteşte mama Eugeniei, Valentina Nicola, în vârstă de 56 de ani (foto jos).

Mama Eugeniei arată fişele medicale cu diagnosticele puse diferit.

image

Când au văzut că starea fetei se agravează, părinţii au insistat ca fiica lor să fie prezentată specialiştilor din Bucureşti. În spitalele din capitală, Eugenia a primit ultimul diagnostic: spondiloză anchilopoetică, ce duce la blocarea articulațiilor. Pentru tânăra care se afla la început de carieră, vestea a căzut ca un trasnet. „Îmi vedeam toate visurile năruite. Doctorii mi-au explicat că nu mai am voie să depun efort, că trebuie să mă protejez. Şi m-au sfătuit să nu port încălţăminte cu tocuri. Asta însemna să nu mai urc pe scenă, la evenimentele mondene”, spune Eugenia.


Tratament gratuit în Spania

image

A început seriile de tratament menite să stagneze evoluţia bolii. Timp de doi ani, nu s-a abătut de la recomandările doctorilor. Medicamentele erau însă foarte scumpe, așa că a venit și vremea când familia n-a mai putut face față cheltuielilor. „În ţară dădeam câte 300 de lei pe lună pe pastile. Nu ne-am mai putut permite să plătim atât, fie şi pentru sănătatea fetei noastre. Ne împrumutaserăm, ne-am zbătut, însă nu s-a mai putut. După ce ne-am interesat despre situaţia din străinătate, am aflat că în Spania acelaşi tratament se dă gratuit”, a povestit mama tinerei. În urmă cu trei ani, Eugenia a plecat să-şi continue tratamentul în localitatea Cordoba şi de atunci nu a mai revenit în România.

„Ne rugăm să uităm acest coşmar”


Părinţii Eugeniei sunt convinşi că, dacă boala de care suferă fiica lor ar fi fost diagnosticată la timp, efectele ei nu ar mai fi fost atât de dramatice. „Doctorii din Bucureşti şi cei din Spania ne-au spus că ar fi fost mai uşor şi poate nu s-ar fi ajuns la această situaţie, dacă am fi ştiut de la început de această afecţine. I-ar fi dat tratamentul mai devreme si şi-ar fi revenit până acum. Însă nu mai putem face nimic, doar să ne rugăm să fie bine şi fata noastră să se întoarcă acasă sănătoasă, ca să putem uita acest coşmar prin care am trecut”, a încheiat mama fostei atlete.

image

CITEŞTE ŞI: Cum moare un om cu zile într-un spital din România

Rămâi pe craiova.adevarul.ro pentru a afla care este starea de sănătate a româncei din Spania şi ce spun părinţii acesteia despre cauzele care au distrus viaţa fetei lor.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite