Pacienţi-cobai cusuţi ca la croitorie, cu aţă ieftină, în spitalele din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chirurgii operează cu materiale sanitare de calitate slabă.
Chirurgii operează cu materiale sanitare de calitate slabă.

Medicii de la cel mai mare spital din Oltenia dezvăluie că fac experimente pe pacienţi, pe care îi operează cu ace şi aţă chirurgicală ieftine, vândute de firme-fantomă.

Doctorii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova continuă să facă mărturisiri şocante, în legătură cu oamenii pe care îi îngrijesc. După ce un chirurg ne-a spus cum o pacientă s-a trezit, în mijlocul operaţiei, mai mulţi români ne-au scris pe adresa de e-mai a ziarului sau au lăsat comentarii online, spunând că au trecut, la rândul lor, prin experienţe asemănătoare.

Experienţă teribilă pentru o pacientă: s-a trezit din anestezie, în mijlocul operaţiei

"Mi s-a întâmplat acum cinci ani, la Spitalul din Craiova. Am auzit, sub anestezie, când o voce feminină a spus că este o problemă la aparat (nu ştiu ce aparat). Eu m-am chinuit să articulez: «Aud ce vorbiţi", la care doamna a întrebat: «Auziţi ce vorbim?», ne-a scris cititorul.

Patru moduri în care poţi muri cu zile în România

Practici dubioase, în sala de operaţie

Pe lângă lipsurile de medicamente şi materiale sanitare, la Spitalul Nr 1 Craiova se desfăşoară o serie de practici, ale căror victime cad bolnavii. Medicii ne-au mărturisit că îşi achiziţionează acele şi aţa de sutură de la diverse firme-fantomă. Numai că aceste ustensile nu prezintă garanţie pentru pacienţi, cu atât mai mult cu cât pe piaţa medicală apar oferte cât mai suspecte. "Un fir de aţă de sutură bun, lung de 75 de centimetri, costă în jur de 50 de lei. Este folosit pentru o singură intervenţie. Unul mai de calitate slabă costă vreo 20-30 de lei", ne-a spus, sub protecţia anonimatului, un chirurg de la spitalul care deserveşte cinci regiuni ale Olteniei.

Experimentele pe pacienţi iau amploare

Cadrele spun că, în această perioadă, acceptă să cumpere aţă şi ace ieftine, pentru că nu-şi mai permit să cheltuie sume mari, în folosul pacienţilor. "Nu noi trebuie să asigurăm spitalul cu cele necesare, aceasta este datoria celor din conducere. Noi trebuie să ne facem treaba, să operam, însă cu «sculele» pe masă. Nu să alergăm în dreapta şi-n stânga că nu avem analgezic sau anestezii", a afirmat un medic rezident de la Secţia Chirurgie a Spitalului Nr 1.Doctorii spun că, de câteva luni, operează cu materiale ieftine. "Eu, de exemplu, astăzi o să operez pentru prima dată cu aţă de 20 de lei. Sint sigur că nu e aşa eficientă. Însă îi operăm, nu-i ucidem. O să mă conving de rezultate după ce operez", ne-a spus chirurgul.

Soarta bolnavilor, în vârful acului

Acesta ne-a explicat riscurile pentru pacient: "Îmi dau seama încă din timpul operaţiei dacă acul este sau nu bun, după cum împunge pielea. Dacă intră repede în piele, este de calitate, dacă îl folosesc cu greutate, adică vârful nu este aşa de ascuţit, nu este recomandat. Cât despre aţă, nu avem cum să ne dăm seama dacă e eficientă, decât la câteva zile, săptămâni şi chiar luni, după operaţie. Dacă bolnavul revine la mine şi spune că are probleme, sau dacă operaţia i se desface, înseamnă că aţa a fost de slabă calitate", ne-a explicat doctorul. Medicii de la mai multe secţii din spital spun că deja au început să facă teste pe pacienţi şi că unele rezultate sunt dezastruoase.

Aţa de cusut, tare ca sârma

Un chirurg ne-a povestit, sub protecţia anonimatului, cum a operat de peritonită o pacientă, în urmă cu trei săptămâni, şi cum femeia s-a întors la spital, acuzând dureri groaznice. "Imediat după operaţie, pacienta se simţea bine. Chiar a trecut într-o zi pe la mine şi mi-a spus că locul unde am tăiat arată foarte bine, că nu o deranja deloc. Însă zilele trecute s-a prezentat alarmată, plângându-se de dureri. Când am văzut locul, învineţit, am ştiut că trebuie desfăcut. Am pus pacienta din nou pe masa de operaţie şi am încercat să tai aţa de sutură, însă nu puteam. Se făcuse ca sârma. Era tare, tare. M-am chinuit mult timp să o desfac. În cele din urmă, am reuşit", a povestit chirurgul, fără a-şi face public numele. Acesta a spus că pacienta a fost cusută, a doua oară, cu aţă de calitate şi că, în prezent, se simte bine.

Prietenii şi bogaţii, undă verde la sănătate

Situaţia de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova este cunoscută printre angajaţi. Medicii spun însă că nu pot mărturisi bolnavilor aceste probleme, pentru că s-ar speria şi ar refuza să mai fie trataţi la această unitate medicală. Cadrele se justifică şi spun că nu au încotro, sunt nevoite să realizeze intervenţiile în acest mod, pentru că nu-şi mai pot permite să cumpere materiale pentru câte 3-4 bolnavi pe zi, câţi îngrijeşte un chirurg. "Mai ales că salariile au scăzut, de unde să mai dai?", se întreabă doctorii. Sunt şi cazuri în care chirurgi îşi procură aceste materiale de la spitalele din afara Olteniei şi chiar din străinătate, "pe unde mai avem şi noi prieteni. Ne mai plângem la ei de lipsurile noastre şi-i mai rugăm să ne ajute. Unii chiar o fac", au recunoscut doctorii. Cazurile norocoase sunt destul de rare, spun doctorii, iar materialele de calitate sunt folosite de regulă pentru pacienţii-prieteni sau pentru cei "cu dare de mână", după cum s-a exprimat un rezident de la Unitatea de Primiri Urgenţe.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite