Craiova: Bursieră în Elveţia: “În România, facultatea era plină de studenţi leneşi, fiţoşi, buimaci”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: Studenţii sunt convinşi că învăţământul are probleme serioase.
Craiova: Studenţii sunt convinşi că învăţământul are probleme serioase.

Dezbaterea pe tema învăţământului românesc ia amploare. Studenţi şi profesori din toată lumea au răspuns pe adresa de e-mail a redacţiei ca să-şi exprime punctul de vedere cu privire la sistemul din România. Majoritatea spun că în şcoli e jale.

O serie de articole publicate zilele trecute în Adevărul au încurajat românii din ţară şi din diaspora să-şi expună părerea despre situaţia învăţământului românesc. Opiniile diferă. Profesori universitari din SUA, Franţa şi Elveţia au răspuns provocării noastre de a identifica hibele sistemului, de a afla cauzele pentru care lucrurile merg tot mai slab în acest domeniu şi de a găsi soluţii pentru scoaterea sa impas.

Citeşte aici articolele care au stârnit reacţii:

Student român: note mari, carte puţină

Românii despre învăţământ: “Studentul are în cap numai maşini, ţoale, fiţe”

Radiografia învăţământului românesc, din inima Elveţiei

Primul mesaj sosit pe adresa de e-mail a redacţiei vine din partea Liviei Buzdun, o româncă ce a trecut prin experienţa studiilor universitare în ţară, dar care a plecat în străinătate, unde a devenit o persoană apreciată, din punct de vedere profesional, şi un nume cunoscut. Livia Buzdun a terminat Şcoala şi Liceul francez "Anna de Noailles", generaţia 2003, Facultatea  de "Integrare Economică Europeană" a Universităţii Române-Americane, iar în prezent este proaspăt absolventă a masterului „HEC” – Hautes Etudes Commerciales din cadrul Universităţii din Geneva.  Concluzia tinerei este tranşantă: „În România, într-adevăr, multe cursuri erau inutile, ca de obicei, şi facultatea plină de studenţi leneşi, fiţoşi, buimaci, care nici nu ştiau pe ce lume trăiesc. Dar nu o să uit că se găseau şi grupuri de studenţi dornici să înveţe şi să meargă mai înainte, să profite de orice informaţie suplimentară, pe motiv că nu ştii când te poate ajuta. Mai erau şi câţiva asistenţi şi profesori de-a dreptul geniali,  instruiţi pe afară, care erau «flămânzi» să-şi împărtăşească la cursuri toate cunoştinţele pe care le aveau. Iar aici se deosebeau studenţii: cei care, oricum ar fi fost, nu voiau să facă nimic în afară de circ la ore, şi cei care făceau pe tot posibilul să fie atenţi la ore!”, ne-a povestit Livia Buzdun. Povestea incredibilă a tinerei care ne-a scris din Geneva o vom reda integral în paginile cotidianului Adevărul de Seară de miercuri.

"De ce ar mai învăţa cineva?"

În acelaşi timp, un tânăr semnat Laurenţiu a postat un comentariu la articolul „Românii despre învăţământ: «Studentul are în cap numai maşini, ţoale, fiţe»". Acesta are o întrebare: „De ce ar mai învăţa cineva? Că doar toate posturile în aparatul de stat se dau pe linie de partid. Trebuie doar să ai bucata aia de hârtie numită «diplomă». Nu mai contează dacă ştii ceva”, sunt cuvintele lui Laurenţiu.

"Toţi au două facultăţi, pe bandă rulantă"

O cititoare Adevărul, semnată Dania, crede că banii şi corupţia au distrus această instituţie, vitală pentru buna funcţionare şi evoluţia unei naţiuni: „Demult nu se mai face şcoală în România. Numai banii primează.  (...) Toţi au două facultăţi sau chiar mai multe, pe bandă rulantă, şi ca ţară suntem tot mai rău”, este comentariul Daniei.  Un alt român, care nu şi-a făcut public numele, are o explicaţie pentru toate aceste probleme: „Din păcate, într-o ţară unde examenul de titularizare se obţine prin bani şi pile, şi unde sunt promovaţi profesorii care au culoare politică, acesta este rezultatul”, a scris un tânăr.


Puteţi lăsa comentarii pe tema de faţă atât pe site-ul Adevărul cât şi pe adresa de e-mail gabriela.popescu@adevarul.ro. Dacă doriţi ca declaraţiile dumneavoastră să fie folosite în vederea realizării următoarelor materiale despre acest subiect, vă rugăm să vă semnaţi cu numele complet, eventual să scrieţi vârsta şi locul de provenienţă.

Întrebarea pe care un român, semnat Marius, a lansat-o ieri şi pe care o vom reda la finalul fiecărui material despre acest subiect rămâne deschisă tuturor cititorilor Adevărul: "Vi se pare că se învaţă ceva în şcoli?"

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite