Craiova: Bolnav din România: „Ştiţi cumva un doctor care nu vrea şpagă?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La cererea cititorilor, Adevărul lansează campania online prin care solicită românilor să ne semnaleze medicii care refuză şpaga de la pacienţi.

În toate spitalele din Craiova, cel puţin un cadru medical primeşte bani de la bolnavi. O spun oamenii care se plâng că, dacă nu au cel puţin 100 de lei puşi deoparte pentru atenţiile destinate medicilor, sunt trataţi cu indiferenţă sau puşi pe lista de aşteptare. O vizită prin spitalele din Bănie a confirmat faptul că nu este unitate unde să nu se practice şpaga.

Schimbarea cearşafului, contracost

Bolnavii spun că specialişti de la Spitalul Nr 1 cer în faţă taxa pentru operaţie şi că, dacă nu le-o dai, te lasă să zaci în pat până când faci rost de bani.  Mariana Branta (45 de ani), din Brădeşti, ne-a povestit cum o infirmieră de la SJU Craiova nu a schimbat cearşaful unde stătea copilul său, până nu i-a vârât în buzunar 5 lei. “Fetiţa a urinat pe pat şi eu i-am zis femeii de serviciu să mă ajute. Se făcea că nu mă aude. După ce i-am dat dreptul, parcă ne cunoşteam de-o viaţă”, ne-a spus femeia.

Mita, blestemul bolnavilor săraci

Adevărul de Seară Craiova a semnalat numeroase cazuri de bolnavi cu o situaţie financiară precară, care au reclamat autorităţilor din sănătate că au avut de suferit din cauză că nu au înmânat cadrelor medicale suma pretinsă, înainte de intervenţiile recomandate.

Vasile Păsărin este dezamăgit de sistemul de sănătate din România.

image

Cazul lui Vasile Păsărin (79 de ani) a devenit celebru după ce, măcinat de boli, a înaintat o adresă Ministerului Sănătăţii, prin care a cerut să fie eutanasiat. Bătrânul susţine că nu a primit tratamentul corespunzător pentru că nu a dat 500 de lei medicului urolog Sabin Badi, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova. „Am avut doar 300 de lei la mine. Nu ştiam că o să mai vrea”, a explicat pensionarul. Medicul Badi a refuzat să comenteze cazul.

Tiberiu Pârvu a constat că bolnavii săraci nu sunt printre preferaţii doctorilor.

image

Operaţia, fără reduceri

Tiberiu Pârvu (38 de ani), muncitor la Salubritate, povesteşte că medicul Virgil Zamfirescu, din cadrul secţiei de Chirurgie Plastică a SJU Craiova, nu l-a operat pentru că nu i-a dat mită. Medicul acuzat se apără şi spune că niciodată nu a condiţionat interveniţiile medicale de vreo plată. 

La 70 de ani, Constantin Măndoiu caută un doctor onest.

image

Şi Constantin Măndoiu (70 de ani) suferă de ulcer varicos. “Nu m-am dus de mult la spital, pentru că nu am avut bani. Pensia mea este de 533 de lei, din care 100 de lei se duc pe medicamente. Eram conştient că, dacă merg la medic, trebuie să am în buzunar pe puţin 150 de lei, ca să mă bage cineva în seamă”, a spus bătrânul. Starea de sănătate i s-a agravat destul de repede, până când piciorul drept i s-a umflat. “Am făcut infecţie. Aveam dureri îngrozitoare. Când mă ridicam din pat, mă treceau nişte junghi de îmi venea să urlu, să mă caţăr pe pereţi”, a adăugat pensionarul.


“Nu vedeţi că îmi curge sânge din picior?”


Când  nu a mai putut suporta durerile, a luat drumul spitalului. “Anul trecut, în ianuarie, am ajuns la Urgenţe, Spitalul Nr 1. Personalul de gardă îmi vorbea urât, de parcă aş fi fost un animal. M-am adresat unui medic tânăr, care mi-a zis să aştept. «Cât să mai stau?», mă gândeam. «Nu vedeţi că îmi curge sânge din picior? Vreţi să mă întind pe canapea şi să mă uit cum pleznesc?», îmi ziceam în gând”, îşi aminteşte pensionarul. 

Povestea bolnavului, zilele viitoare, pe craiova.adevarul.ro


Printre cititorii Adevărul care ne-au solicitat o astfel de campanie se află şi bătrânul care se consideră victima jignirilor şi a practicilor ilegale ale personalului medical de la SJU. “Ştiţi cumva vreun doctor care nu vrea şpagă?”, a întrebat insistent Constantin Măndoiu.


Adevărul lansează începând de astăzi campania online: “Semnalează doctorii cinstiţi, care nu vor şpagă!”. Pentru informaţii, vă aşteptăm e-mail-urile pe adresa gabriela.popescu@adevarul.ro. Dacă se va confirma că îşi desfăşoară activitatea potrivit Jurământului lui Hippocrate, povestea lor va fi făcută publică.



Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite