Craiova: EXCLUSIV: Un bolnav spune că a fost umilit de un urolog, pentru că şpaga a fost prea mică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Păsărin
Vasile Păsărin

Un bătrân susţine că doctorul Sabin Badi, din cadrul Secţiei de Urologie a Spitalului nr. 1 Craiova, i-a cerut o sumă de bani pentru o operaţie de adenom de prostată.  Din cauză că mita a fost prea mică, olteanul spune că nu a fost îngrijit cum trebuie şi că a rămas cu sechele.

Vasile Păsărin (78 de ani) se plânge că nu mai poate suporta cele 11 afecţiuni şi complicaţiile lor. „Am diabet, insuficienţă circulatorie cerebrală, fibrilaţii, accident cerebral la ochi, hemoroizi, depresie, cu urechea dreaptă aud foarte slab, am hipertensiune şi pancreatită”, ne vorbeşte nea Vasile.Craioveanul povesteşte că în urmă cu şase ani a primit vestea că va fi operat. Olteanul spune urologul Sabin Badi, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova, i-a pretins 400 de lei pentru operaţie, bani de care bătrânul nu a dispus. „Aveam hematurii, adică urinam cu sânge. Starea era gravă”, subliniază olteanul.


"Practic m-a umilit!"


În dimineaţa în care urma să fie urcat pe masa de operaţie, situaţia s-a complicat, îşi aminteşte bolnavul. „I-am dat doctorului 100 de lei, însă acesta mi-a zis că trebuia să îi ofer încă de trei ori pe atât. Aşa că i-a refuzat. Practic m-a umilit. Îmi venea să intru în pământ. În acel moment primeam o pensie de 850 de lei pe lună, din care cheltuiam şi pe medicamente atât pentru mine cât şi pentru nevastă, că are TBC, hepatită, plus că achitam datoriile către întreţinere. Îmi era ruşine de ruşinea lui. El nici nu se sfia. Ba, mai mult, a ţinut să-mi precizeze că anestezistului trebuie să îi plătesc 50 de lei”, îşi aminteşte bătrânul.


Taxă fixă pentru sănătate


Olteanul mai spune că, deoarece nu i-a înmânat specialistului suma dorită, operaţia nu a fost tocmai reuşită. „Din acel moment am început să mă simt tot mai rău. Am făcut incontinenţă urinară. Aveam momente când mergeam cu punga după mine, pentru că aveam senzaţii de urinare foarte dese”, adaugă bătrânul. Acesta mai spune că, după ce a fost externat, s-a întors la spital cu un plic ce conţinea 300 de lei. „Atât am avut. Nu ştiam cum să fac să îi vâr în buzunar plicul, trebuia să mă ţin după doctor pe hol, ca să-l prind liber un moment şi să îi bag banii în halat. Am reuşit, într-un final. Nu găsesc cuvinte să descriu ce este în spital. Nimeni nu are curajul să intre în cabinet, dacă nu are «atenţia» în geantă. Mă refer la întreg personalul, de la infirmieră, la asistentă şi doctor. Nu-i interesează că eşti asigurat. Dacă nu le dai, îţi vorbesc urât şi chiar rişti să pleci acasă mai bolnav decât ai venit”, este de părere bătrânul.


Sfatul medicului: secţionarea organelor sexuale


După ce a părăsit unitatea, bătrânul spune s-a prezentat la un alt doctor, care i-a recomandat să fie supus unei intervenţii de secţionare a testiculelor. „Nu puteam concepe să-mi fie tăiate aceste organe. Nu am respectat acest îndemn, chiar dacă nu mă simt deloc bine”, completează bătrânul, care s-a hotărât să-l reclame pe dr. Badi Sabin la organele abilitate. A făcut şapte sesizări, printre care adresate Ministerului Sănătăţii Publice (MSP), Colegiului Medicilor Dolj, conducerii SJU, Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, secretarului de stat în MSP, dr. Raed Arafat, administraţiei prezidenţiale, Avocatului Poporului. A primit răspuns doar de la minister, colegiu şi directorului spitalului. În rest, tăcere...


Suferinţa, plata bolnavilor săraci


În scrisoarea adresată Colegiului Medicilor, nea Vasile scrie că „supărat că nu am dat atenţia solicitată, după operaţie nu mi-a aplicat un tratament corespunzător, iar consecinţele au fost dramatice, suferind în continuare de afecţiune psihică gravă, cu pierderi de memorie, boală operatorie şi, slavă Domnului, că nu am făcut accident vascular, fiind bolnav de inimă. În timpul spitalizării am căpătat infecţie cu anumiţi viruşi, suportând şi efortul material pentru tratament ambulatoriu şi internare în Spitalul de Boli Infecţioase timp de şase luni de zile, cu urmări: am în continuare micţiuni frecvente şi usturimi”, sunt rânduri înşirate pe hârtia care a ajuns pe masa CMR Dolj. Nici răspunsul Colegiului nu a întârziat să apară dar, spre dezamăgirea bolnavului, a fost unul fără folos. „Vă rugăm să vă adresaţi pentru consult şi tratament unui medic urolog în care aveţi încredere şi ale cărui îndrumări să le urmaţi întocmai. Sincere urări de sănătate”, este răspunsul dr. Doru Dobrescu, vicepreşedintele CMR Dolj. În scrisoarea adresată Ministerului Sănătăţii Publice, Vasile Păsărin descrie situaţia jalnică de la SJU. „Bătrânii, mai ales, sunt umiliţi, jigniţi, trataţi superficial, cu dezinteres. Îmi este greu să dau atenţii şi acelea fixe, iar boala psihică ce am căpătat face să nu mai pot suporta spitalizarea”, scrie pensionarul.


Medicul reclamat refuză să comenteze cazul


Medicul Sabin Badi nu doreşte să comenteze această situaţie. „Se poate ca această persoană se se fi numărat printre pacienţii mei. Mai multe nu comentez. Spitalul are un purtător de cuvânt”, a declarat specialistul Sabin Badi.

Scrie pe adresa gabriela.popescu@adevarul.ro ce medic ţi-a cerut bani pentru operaţie sau vino la redacţia cotidianului Adevărul de Seară Craiova, la adresa Împăratul Traian nr. 9, şi stai de vorbă cu reporterii despre toate problemele pe care le-ai întâmpinat în spitale.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite