Craiova: UPDATE / Bacilul piocianic, în apa de la Secţia de Urologie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Probele de apă prelevate în luna aprilie au confi rmat prezenţa bacteriei. Tuburile de apă de la Secţia de Urologie a Spitalului Judeţean Craiova s-au dovedit contaminate cu bacilul piocianic, o bacterie care poate produce infecţiile urinare, ale căilor respiratorii şi pielii.

Bacilul piocianic confirmat în urmă cu câteva zile de rezultatele testelor este rezistent la antibiotice şi produce infecţii grave. Medicii şi-au luat toate măsurile pentru a preveni răspândirea bacteriei. Bolnavii sunt în afara oricărui pericol în acest moment.

De când am aflat că există acea bacterie nu folosesc apă, ţinând cont de condiţiile care sunt în spital. Nu mai ai încredere în unităţile spitaliceşti. Vii să te vindeci şi pleci bolnav. Nu este normal aşa ceva, la noi e ca la nimeni. Sper că până plec să nu mă îmbolnăvesc de altceva decât m-am internat iniţial. Asta mai îmi trebuie acum“, a declarat Victor Ştefan, de 57 de ani, din Craiova.

Una sau trei

Directorul Spitalului Judeţean din Craiova, Florin Petrescu, a declarat că Serviciul Epidemiologic a prelevat mai multe probe, însă doar una a ieşit pozitivă.

Imediat am luat toate măsurile şi am stabilit ca în sala de operaţie de la Secţia Urologie să se folosească doar apă distilată şi ser fiziologic. Bacilul piocianic, care a fost depistat, poate produce infecţii urinare, însă din fericire nu au am avut nici măcar un caz de îmbolnăvire“, a spus managerul unităţii.

image

Şeful Secţiei de Urologie dă peste cap afirmaţiile lui Petrescu şi spune că de fapt au fost depistate trei probe pozitive. „Este normal să se facă periodic astfel de controale în toate spitalele din ţară. La noi au fost prelevate probe de pe conductele de apă şi din cazane, iar în urma analizelor
au ieşit trei probe de apă pozitive
“, a spus Paul Tomescu, şeful Secţiei de Urologie din cadrul Spitalului Judeţean din Craiova.

Oamenii spun că le este frică să mai pună mâna şi pe sertarele din salon, de teamă ca nu cumva să îmbolnăvească. „Sunt sute de germeni în spital. Cred că nimeni nu a mai făcut o dezinsecţie sau deratizare de câteva luni. Am auzit că apa are ceva în ea, dar nimeni nu ne-a spus ce anume. Eu sunt bolnavă rău şi am organismul foarte slăbit şi în orice moment mă pot infecta cu un alt virus“, a spus Maria Ştefănescu.

Pentru ca activitatea să decurgă în mod normal, angajaţii de la Serviciul de Epidemiologie au primit sarcina să facă determinări şi să aibă în vedere un control permanent al apei folosite în spital.

Despre bacilul pocianic

Bacilul pocianic este o bacterie gram negativă, larg răspândită în natură, populând apa, solul, plantele şi animalele, inclusiv oamenii, fiind mai frecventă în mediile umede.
La om, această bacterie poate coloniza ocazional pielea, urechea externă, tractul respirator superior sau intestinul gros la persoanele sănătoase. Mai frecvent apare la pacienţii cu o boală severă, cu imunitate compromisă sau care au primit anterior antibioterapie, ori au fost internaţi într-o unitate din spital.
Majoritatea infecţiilor sunt dobândte în spital, unde mediul umed este favorabil dezvoltării acestei bacterii.

CITEŞTE ŞI

Craiova: Medicul pedepsit pentru că a salvat o bolnavă de cancer: "Se îngroaşă gluma. De unde să dau şase salarii?"

Craiova: Medic obligat să plătească 10.000 de lei pentru că a salvat o bolnavă de cancer

Iată vinovaţii pentru infecţiile intraspitaliceşti: China, Pakistanul şi vizitatorii

Dezastrul din medicină: Vii cu o boală şi te mai alegi cu una din spital

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite