Iată vinovaţii pentru infecţiile intraspitaliceşti: China, Pakistanul şi vizitatorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile sanitare explică faptul că dotarea slabă din spitale şi criza financiară reprezintă principalele cauze pentru infecţiile contractate de bolnavi în timpul internărilor.

Aceste controale vin de-abia după infectarea a cinci femei în clinica de obstetrică-ginecologie CFR 2 din Bucureşti .

Încă de săptămâna trecută, la nivelul spitalelor din judeţul Galaţi se desfăşoară controale pentru a se stabili cât de periculoase sunt aceste unităţi pentru pacienţi şi cât de expuşi sunt aceştia la infecţii contactate după internare.

Citiţi şi:

Medic de la Spitalul de Urgenţe: "Lucrăm cu ustensile vechi de 40 de ani. Viaţa pacienţilor este pusă în pericol!"

GALERIE FOTO/Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi a fost transformat în pensiune pentru maidanezi

Medic român: "România este o ţară fără speranţă, în care se moare cu zile!"

După Spitalul de Boli Infecţioase şi cel de Pediatrie, a venit rândul celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ, Spitalul Judeţean de Urgenţă Sfântul Apostol Andrei.

„Până acum, după prima zi de control nu s-au înregistrat abateri majore", spune dr. Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi.

Dezastrul din medicină: Vii cu o boală şi te mai alegi cu una din spital

Totuşi, tot el recunoaşte că este de aşteptat ca în urma prelevării probelor să se descopere mai multe lucruri în neregulă la nivelul întregului spital.
„Materialele de proastă calitate, dar şi încărcările microbiene din spitale, rezistente la antibiotice sunt cele care pot crea probleme", a mai declarat acesta.

La Galaţi, ca de altfel în toată ţara, din cauza legislaţiei care reglementează preţul în detrimentul calităţii, ajung materiale sanitare din ţări precum India, Pakistan sau China, care pun în pericol atât sănătatea pacienţilor cât şi pe a medicilor din simplul considerent că sunt ieftine.

De la începutul anului, la nivelul judeţului Galaţi au fost înregistrate 16 cazuri de infecţii intraspitaliceşti, care au fost raportate Ministerului Sănătăţii. Cei mai expuş sunt pacienţii care ajung la Terapie Intensivă.

Criza, banii şi vizitatorii

O altă cauză a infecţiilor intraspitaliceşti , din punctul de vedere al Inspecţiei Sanitare de Stat este reprezentată de vizitele prea dese ale rudelor la bolnavi.

Culmea este că şi aceste vizite sunt forţate tot de starea precară a sistemului sanitar.

„Aparţinătorii care vin să aducă seringi şi mâncare bolnavilor pot aduce cu ei şi anumite boli. Pe de altă parte, mâncarea puţină şi proastă, dar şi lipsa materialelor sanitare îi forţează pe aparţinători să intre în spital", a declarat doctorul Liliana Moise, inspector şef în cadrul Inspecţiei Sanitare de Stat Galaţi.

În acest moment, la nivelul Galaţiului fondurile investite în sănătate ajung doar pentru plata salariilor, nicidecum pentru achiziţionarea de materiale sanitare sau de curăţenie.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite