CAMPANIE ADEVĂRUL DE SEARĂ / „Electroputere“, stadionul pe care s-au lansat zeci de internaţionali, în paragină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

S. Lung, Irimescu, Mogoşanu, Mitriţă, Nanu, Ciurea, Ad. Ilie, Dănciulescu, Gabi Popescu, Fl. Mirea, Şoavă, Cl. Niculescu sau Cl. Răducanu sunt doar câţiva dintre fotbaliştii cu nume care au jucat pe arena craioveană din Valea Roşie. Unii aveau să cunoască ulterior celebritatea, alţii se aflau spre finalul carierei, însă toţi au rămas cu amintiri plăcute de pe stadionul „Electroputere“, ajuns acum în paragină.

Citeşte şi:

Braşov: Construcţia noului Municipal, un vis spulberat

În anii ’90, microbiştii se înghesuiau pe micuţa arenă din cartierul craiovean Valea Roşie. Stăteau pe băncile de lemn construite pe structura de metal care începuse de atunci să ruginească, dar aveau ce vedea. Ambiţioasa echipă a Uzinei de Locomotive Electroputere făcea furori în prima ligă, în primul sezon de la promovare (1991-1992).

Sub timona lui Marian Bondrea erau jucători care ulterior au făcut carieră, tinerii Adrian Ilie, Gabi Popescu sau Ionel Dănciulescu aflându-se, pe atunci, la primul contact cu fotbalul mare. Electroputere, o echipă de cartier, ajunsese în scurt timp la fel de iubită precum Universitatea, iar meciurile se jucau cu casa închisă.

Ce atmosferă extraordinară era. Cei de la club se mirau cum să te primească. Stadionul se umplea mereu, era lume ca la balamuc. Parcă era mai frumos ca la Universitatea. Era o echipă mică, ambiţioasă şi foarte iubită“, îşi aminteşte Marcel Ilie, tată lui Adrian Ilie (foto), fotbalist care s-a afirmat pe stadionul din Valea Roşie.

Ştiinţa şi Steaua au plecat învinse de pe „Electro“

Echipe cu nume în Divizia A aveau să plece învinse de pe „Electro“, în frunte cu Universitatea şi Steaua, în sezonul ’92-’93 (scor 1-0), după ce nu reuşiseră să câştige nici în ediţia precedentă (1-1). În primul sezon, Electroputere s-a clasat pe locul trei, înaintea Ştiinţei (campioana din 1991), şi a jucat în Cupa UEFA, iar în următorul a terminat pe şase.       

image

În anii ’90, pe micuţa arenă din modestul cartier craiovean au evoluat fotbalişti cu nume: S. Lung, Irimescu, Olaru, Mogoşanu, Dudan, Zamfir, Cojocaru, Mitriţă, Nanu, Ciurea, Biţă, Mohora, Ad. Ilie, Dănciulescu, Gabi Popescu, Florin Mirea (foto jos), Albeanu, Calafeteanu, Şoavă, Mieilă, Sabin Ilie, Cl. Răducanu, Cl. Niculescu. Toţi au rămas cu amintiri plăcute de pe „Electro“, pentru mulţi gazonul acestei arene fiind o rampă de lansare.

image

În Valea Roşie s-a jucat fotbal de calitate până când Electroputere a repromovat (sezonul 1998-1999), după ce retrogradase în 1995, şi a mai evoluat acolo un sezon, echipa schimbându-şi denumirea în FC Extensiv.

Arena este gazda echipei pompierilor

image

Fază de la antrenamentul echipei CS Prometeu, pe stadionul „Electroputere“

În prezent, stadionul, vizibil degradat, găzduieşte echipa pompierilor din Bănie, CS Prometeu, care joacă în Liga a III-a. Gazonul este acelaşi de zece ani, tribunele au ruginit de tot, tabela nu mai funcţionează, oficiala pare ca după război, dar fotbaliştii îşi văd de treabă. Unii dintre ei au prins chiar vremurile bune ale arenei. „Ce meciuri se jucau atunci, ce adversari aveam! Şi câţi spectatori!“, spune cu regret Claudiu Sandu, care a jucat pentru Electro Bere.

Mirea: „Şi acum aud scandările din tribune“

Din generaţia juniorilor promovaţi de Marian Bondrea la Electro se numără şi Florin Mirea (foto), un fundaş care a mai jucat la Vladikavkaz şi Universitatea. „Am prins perioada bună a echipei şi a arenei, 1992-1995. Era altceva. Jucam cu tribunele pline, iar atmosfera era extraordinară“, îşi aminteşte Mirea.

image

Acesta a avut emoţii când a vizitat stadionul însoţit de fiica sa de nouă ani. „Uite, aici a jucat tati fotbal acum 15 ani. Parcă nimic nu s-a schimbat. Şi acum aud scandările din tribune“, i-a explica Mirea cu nostalgie în glas.

Fostul fotbalist a remarcat, totuşi, gazonul, care, exceptând câteva porţiuni, este bun de joc, dar s-a arătat dezamăgit de starea arenei.



Stadionul, moneda de schimb a uzinei

Stadionul „Electroputere“, aflat în proprietatea companiei cu acelaşi nume deţinute de arabii de la Al Arrab Contracting Company, a fost, timp de ani buni, o monedă de schimb pentru acţionarii majoritari. Anul trecut, când Direcţia de Taxe şi Impozite din cadrul Primăriei Craiova a pus poprire pe conturile uzinei Electroputere, conducerea companiei a înaintat drept soluţie de ieşire din impas vânzarea arenei.

image
image

Ulterior, primăria a scos la licitaţie stadionul contra sumei de 7,4 milioane de euro, însă a renunţat la executarea silită, după ce a fost notificată că nu este îndreptăţită să vândă activul. O partea a terenului este revendicată, însă acesta nu-şi poate schimba destinaţia de bază sportivă.

Stadionul „Electroputere“

Anul construirii: 1975

Capacitate: 15.000 de locuri

Cartier Valea Roşie, Craiova

Echipe găzduite: Electroputere Craiova (desfiinţată), Electro Bere Craiova (desfiinţată), CS Prometeu Craiova (Liga a III-a).

Fază din meciul de Liga a III-a CS Prometeu - Avântul Bârca, disputat pe stadionul „Electroputere“

image
Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite