Campanie online / Doctori care nu iau şpagă: românii au găsit zece medici corecţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania lansată de Adevărul, prin care românii au posibilitatea să semnaleze doctorii cinstiţi, a declanşat reacţii. Cititorii au spus că foarte puţine cadre medicale îşi fac meseria respectând Jurământului lui Hippocrate.

Adevărul a răspuns iniţiativei cititorilor de a face publice numele şi povestea unor specialişti care nu consultă sau operează contracost, în sistemul de stat. Oamenii s-au plâns că nu mai găsesc medici cărora să nu le înmâneze plicul cu "o mică atenţie". Cazul unui bătrân de 70 de ani din Craiova, care nu s-a prezentat la chirurg decât în ultimul stadiu al bolii, este relevant pentru pensionarii care spun că sunt obligaţi să îndure bolile până ce îi răpun, pentru că nu au un buget special, destinat mitei.


Află de AICI cum a ajuns un bolnav pe patul de spital:

“Nu vedeţi că îmi curge sânge din picior?”

Constantin Măndoiu a avut de suferit din cauza medicilor corupţi.

image


Tot mai mulţi români spun că această practică ilegală s-a împământenit ca o lege nescrisă, în unităţile spitaliceşti. Unele persoane se întreabă dacă mai există medici care să refuze şpaga, atunci când li se oferă. Pe site-ul Adevărul, părerile au fost pro şi contra. Din comentariile postate nu au lipsit cuvintele frumoase la adresa a zece doctori-model, care nu au vrut să audă de vreo plată, nici după ce şi-au îndeplinit atribuţiile. Dacă se va dovedi că aceştia îşi exercită meseria fără a face compromisuri, poveştile lor vor fi publicate. Alţi români au vorbit despre “un virus al şpăgii”, care tinde să se generalizeze. “Şpaga se dă de la poartă până la medic. Dai la schimbat cearşaf, la schimbat perfuzia, la schimbat pansamentul. Nu îţi garantează nimeni că eşti OK chiar dacă ai dat bani. Nevastă-mea a născut şi după trei zile a făcut tromboză la cap. A avut noroc că a scăpat”, a scris Cornel


Citeşte AICI cazurile unor pacienţi care se consideră victime ale sistemului de sănătate:

Umilit de un urolog, pentru că nu i-a convenit şpaga

Vasile Păsrin se plânge că încă resimte efectele unui tratament aplicat necorespunzător.

image

Condamnat să rămână olog, din cauză că e prea sărac

Tiberiu Pârvu ţine piciorul bandajat, pentru că nu poate fi operat de ulcere varicoase. Nu are bani.

image

Constantin Măndoiu, de 70 de ani, din Craiova, spune că a fost plimbat de la un spital la altul, din cauză că nu şi-a plătit intervenţiile medicale, deşi este asigurat. În urmă cu câţiva ani, s-a îmbolnăvit de varice. Starea i s-a agravat şi a ajuns la ulcer varicos. S-a dus la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă, unde bătrânul spune că a fost tratat cu indiferenţă. “Doctorii abia se uitau la mine şi nici unul nu mă lua în primire”, spune pensionarul. 

"Mi-a învârtit plictisit un bandaj pe picior"

Bolnavii spun că unii medici le întorc spatele, în loc să-i îngrijească.

image

După lungi insistenţe, un doctor de vreo 30 de ani i-a bandajat rana. “Ca pe ultimul om, m-a luat, mi-a învârtit plictisit un bandaj pe picior şi mi-a zis să mă duc la circă, pentru că nu e un caz de urgenţă. Aveam piciorul umflat cât găleata, curgea infecţie din rană, eu amorţisem de prea multă suferinţă, iar el încerca să mă convingă că nu sunt un caz deosebit”, îşi aminteşte Constantin Măndoiu. Pentru că nu a găsit o altă soluţie, a urmat sfatul cadrelor.

Pensionarul nu a găsit înţelegere la Unitatea de Primiri Urgenţe din Craiova.

image

Plimbat printre spitale, în plină iarnă

Dimineaţa următoare, cu noaptea-n cap, era în cabinetul medicului de familie. Care s-a crucit când a auzit întâmplarea. “Mi-a spus sincer că nu este specialist şi că tot la spital trebuia să fiu rezolvat. Că aşa e procedura, cazurile severe trebuie îndreptate către cei avizaţi. M-am întors la spital”, continuă bătrânul. Era şapte ianuarie. Ger de crăpau pietrele. “Când ieşeam afară, tremuram. Frigul mă termina. Iar eu mă ţineam de la un spital la altul. Ce era să fac? M-am dus la policlinică”, mai spune bătrânul. Alt drum, aceleaşi experienţe.

“Parcă îmi băga cineva cuţitul în carne”

image


Bătrânul îşi aminteşte că medicul de la policlinică i-a cerut să revină peste 15 zile. “Credeam că acolo îmi dau sufletul. Durerile mi se întinseseră în tot corpul. Mie parcă îmi băga cineva cuţitul în carne. Prin oase mă treceau numai furnicături. Cred că îmi atinseseră vreun nerv”, mai spune pensionarul. Bătrânul povesteşte că medicii de la policlinică i-au amânat consultaţia. “Nu aveam niciun leu, abia îmi permiteam să îmi iau mâncare. Pe vremuri le mai dădeam câte un pachet de cafea, un cartuş de ţigări, că aveam de unde. Dar acum nu se putea. Trebuie să îmi rup de la gură, să fac foamea, ca să le bag lor plicul în buzunar”, spune bătrânul.

S-a prefăcut că leşină, ca să-l ia Salvarea

A plecat acasă. Revoltat şi fără urmă de speranţă. Aici s-a gândit la ultima soluţie care îl putea scăpa de calvarul bolii. S-a adresat unui prieten, s-au dus în stradă şi au făcut pe actorii. “I-am cerut telefonul să sun la 112, să le spun că e nevoie de ei, pentru că un bătrân moare în stradă. Dacă stăteam acasă, eram conştiem că ar fi întârziat şi chiar nu ar fi venit. Dar în stradă, la -10 grade Celsius, erau şanse mai mari să le fie milă de un om în vârstă. A venit Salvarea. Eu m-am prefăcut că mă prăbuşesc”, recunoaşte bătrânul.


Despre condiţiile de la Spitalul Judeţean din Craiova, pe craiova.adevarul.ro

Ambulanţa l-a transportat din nou la Urgenţe. Medicii de aici l-au direcţionat către Secţia de Chirurgie. Până la vindecare a trecut destul timp. Bătrânul crede că situaţia sa financiară a fost principala cauză pentru care cadrele medicale l-au ignorat. “Vedeam pe alţi bolnavi care dădeau plicul cu bani. Eu eram singur, nu aveam pe nimeni lângă mine”, spune pensionarul. De tratamentul de care a avut parte la Secţia de Chirurgie, nea Costică vorbeşte cu groază.

Cititorii Adevarul au scris pe adresa gabriela.popescu@adevarul.ro, unde şi-au arătat recunoştinţa faţă de medicii care le-au acordat ajutor, fără să le ceară ceva în schimb. Numele lor vor fi făcute publice în zilele următoare, pe craiova.adevarul.ro Campania online "Semnalează doctorii cinstiţi, care nu iau şpagă!" nu s-a încheiat. Aveţi în continuare posibilitatea de a ne trimite e-mail-uri prin care să aduceţi la cunoştinţă cazurile unor profesionişti integri din domeniul medical.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite