Om de afaceri din Bănie: „Cămătarii mi-au ameninţat familia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biroul notarial al lui Gheorghe Ciovică a fost locul în care cămătarii au căzut în plasa anchetatorilor
Biroul notarial al lui Gheorghe Ciovică a fost locul în care cămătarii au căzut în plasa anchetatorilor

Rudele unui magistrat sunt implicate într-un scandal de cămătărie, după ce i-au cerut unui afacerist dobândă de 340% la un împrumut. La câteva zile după ce un notar craiovean s-a aruncat în gol din cauza datoriilor la cămătari, un caz în care sunt implicaţi oameni care dau bani cu camătă zguduie Bănia.

Fratele procurorului Luis Constantin de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cornetu - Ilfov, Alin Constantin, şi un verişor al acestuia, Tudor Constantin, ambii din Craiova, au fost reţinuţi miercuri seară de procurorii DIICOT Craiova pentru că ar fi şantajat un cunoscut om de afaceri, Costi Diculescu, patronul firmei Patria Imobiliare. Potrivit anchetatorilor, Diculescu ar fi împrumutat de la Constantin şi verişorul acestuia suma de 95.000 de euro. Ulterior, după ce afaceristul le plătise deja 240.000 de euro, cămătarii i-ar fi ameninţat cu moartea pe omul de afaceri şi familia acestuia dacă nu mai primesc încă 100.000 de euro sau garanţii imobiliare. Diculescu, proprietar al unui cartier de vile în localitatea doljeană Preajba, s-a văzut nevoit să încheie cu aceştia acte prin care ipoteca un imobil şi le ceda alte două clădiri, spun procurorii. 

Citiţi şi: Şantaj şi ameninţări cu moartea la nivel înalt: fratele unui procuror, implicat în cămătărie. Află, în exclusivitate, ce spune victima

Documentele erau întocmite pe numele lui Tudor Constantin şi al mamei acestuia şi magistratului din Ilfov, Maria Constantin, învinuită în acest caz. Cămătarii au fost prinşi în biroul notarului Gheorghe Ciovică, preşedintele Camerei Notarilor Publici Craiova, chiar în timp ce încercau să pună mâna mai uşor pe unul dintre imobilele lui Diculescu. Ei au fost arestaţi joi seară pentru 20 de zile de magistraţii Tribunalului Dolj pentru şantaj şi constituire de grup infracţional organizat. Laura Diaconu, notar în cadrul cabinetului Ciovică şi în faţa căreia au fost reţinuţi cei doi, spune că Tudor Constantin nu se numără printre clienţii săi. „Au spus că au fost la mai multe birouri din oraş, dar nu găsiseră deschis decât la noi. Era în jurul orei 18.00 şi rămăsesem la serviciu peste program pentru că mai aveam treabă. Mi-au spus că vor să facă o declaraţie pentru radierea unui litigiu din cartea funciară a unui imobil, în niciun caz nu a fost vorba de încheierea unei tranzacţii pentru cedarea unui bun, cum s-a spus. Probabil că voia să vândă imobilul. Dacă suspectam ceva, îi dădeam imediat afară", a spus Diaconu pentru „Adevărul".

Victima cămătarilor, omul de afaceri Costi Diculescu, spune că îi este încă teamă şi nu doreşte să declare nimic până nu se va face dreptate. „Am familie, normal că îmi fac griji pentru ei. Eu sunt partea vătămată, însă mă abţin să comentez până ce procurorii nu finalizează ancheta. Aştept rezultatele", ne-a spus Diculescu.

„Nu ne alegem rudele"

Luis Constantin, procurorul a cărui familie este cercetată pentru cămătărie, activează în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cornetu din judeţul Ilfov de un an. Colegii spun că nu a fost nimic suspect în comportamentul lui, în tot acest timp, şi că nu pare să aibă legături dubioase. „Nu există un regulament interior al instituţiei noastre, care să prevadă o sancţiune pentru vreun procuror, în astfel de situaţii. Singura instituţie competentă în acest sens este Consiliul Superior al Magistraturii. Fiecare răspunde pe cont propriu în faţa legii", a declarat procuror Neculai Cârlescu, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Cornetu, Ilfov.

Potrivit reprezentanţilor CSM, cariera procurorului nu va fi afectată de faptele de cămătărie şi şantaj ale familiei. „Faptul că o persoană sau mai multe, de gradul întâi de rudenie, fie mamă, fie frate, au un dosar penal sau chiar dacă se pune sentinţă cu executare, nu are legătură cu activitatea unui procuror. Nu ne alegem rudele", a declarat judecător Carmen Giorgică, purtător de cuvânt al CSM. Cu toate acestea, dacă se dovedeşte că procurorul Luis Constantin avea cunoştinţă de faptele ilegale ale rudelor de gradul I, „fapta sa se încadrează la infracţiunea de tăinuire sau favorizare a infractorului, şi se pedepseşte cu închisoarea", susţine Giorgică.



"Eu sunt partea vătămată, însă mă abţin să comentez până ce procurorii nu finalizează ancheta. Aştept rezultatele."
Costi Diculescu patron

s
Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite