Stoc de pastile cu iod la Cernavodă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dozele care protejează împotriva radiaţiilor nucleare se află la Spitalul Orăşenesc şi se folosesc doar în caz de calamitate. Autorităţile din Cernavodă au achiziţionat, anul trecut, 10.000 de doze de iodură de potasiu pentru locuitorii din oraş. Alte 6.000 de pastile au fost donate de Centrala Nuclearelectrica.

Riscul de accident nuclear din Japonia a stârnit nelinişte şi în rândul românilor, care se întreabă de unde ar putea face rost de pastile cu iodură de potasiu, în caz de pericol. Pastilele de iodură de potasiu nu se găsesc la liber în farmacii, ci doar în stocurile spitalului şi Centralei Nuclearelectrica de la Cernavodă pe raza judeţului Constanţa.

Spitalul Orăşenesc Cernavodă este dotat pentru a face faţă unei catastrofe nucleare

image

Stocul de medicamente a fost înnoit anul trecut, în luna iulie. „Pastilele au costat 10.000 de lei şi le-am achiziţionat din Germania prin compania farmaceutică Unifarn, care a primit aviz de la Ministerul Sănătăţii. Ele au termen de valabilitate până în luna iunie 2013", a explicat Mirela Mândru, consilier pe protecţie civilă în cadrul Primăriei Cernavodă.

Mai citiţi şi: Premierul Emil Boc: „Consumul de tablete de iodură de potasiu nu se justifică"

Cum acţionează dozele

„Dozele se folosesc numai în caz de calamitate nucleară, diferit în funcţie de vârstă. Nu sunt recomandate persoanelor de peste 45 de ani. Pentru adulţi se administrează o doză unică de două pastile, pentru copiii între 3 şi 13 ani o singură pastilă, iar pentru cei mici ele se fracţionează", a declarat managerul unităţii medicale din Cernavodă, dr. Andrei Andrei.

Specialiştii spun că aceste pastile sunt utilizate pentru a preveni absorbirea iodului radioactiv de către tiroidă. „Pastilele sunt folosite pentru a absorbi radiaţiile şi trebuie administrate imediat în caz de accident nuclear", dă lămuriri medicul de familie Claudia Axinte.

Ultima dată când stocul de pastile de iodură de potasiu a fost folosit în judeţul nostru a fost după dezastrul de la Cernobîl, în anul 1986.

Secţie de decontamirare radiologică

Camera de decontaminare
O altă măsură care poate fi luată în caz de catastrofă nucleară este decontaminarea radiologică. Secţia se află la unitatea medicală din Cernavodă şi dispune de condiţii speciale. „Aici sunt trataţi doar pacienţii care au fost expuşi accidental radiaţiilor nucleare. Secţia a fost amenajată la parterul spitalului şi are o intrare separată pentru ca bolnavii contaminaţi radiologic să nu intre în contact cu ceilalţi pacienţi internaţi", a explicat dr. Andrei Andrei.

O altă secţie de decontaminare radiologică se mai află incinta Institutului de Fizică Atomică de la Măgurele, în judeţul Ilfov.

image
image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite