Premierul Emil Boc: „Consumul de tablete de iodură de potasiu nu se justifică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul-ministru al ţării dă asigurări că poluantul radioactiv determinat de situaţia de urgenţă nucleară din Japonia nu poate ajunge la noi şi, prin urmare, consumul de tablete de iodură de potasiu nu este justificat.

Aseară, Guvernul a analizat implicaţiile pentru România a situaţiei determinate de situaţia de urgenţă nucleară din Japonia. „Concentraţii semnificative de poluant radioactiv nu pot ajunge în România", dă asigurări şeful Executivului.

Mai citiţi şi: Stoc de pastile cu iod la Cernavodă

Premierul a discutat cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi a ajuns la concluzia că în lipsa riscului radiologic nu se justifică consumul de tablete de iodură de potasiu. „Dimpotrivă, utilizarea acestora fără avizul medicului poate produce riscuri pentru sănătatea oamenilor", a afirmat Boc.

Şi Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) dă asigurări că norul poluant radioactiv din Japonia nu are cum să ajungă în România. „Distanţa dintre Japonia şi România este suficientă ca dispersia acelui nor de poluant să fie atât de puternică încât să nu ajungă concentraţii semnificative", a precizat Ion Sandu, directorul ANM.

Comisia Naţională de Cotrol a Activităţilor Nucleare va prezenta zilnic rapoarte cu privire la implicaţiile pentru România a situaţiei de urgenţă nucleară din Japonia, până când situaţia va fi stabilizată.

Suplimentare de buget pentru românii din Japonia

Primul-ministru a mai anunţat suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Externe cu 1,1 milioane de lei: „Fondurile sunt destinate pentru acoperirea cheltuielilor de transport şi asistenţă consulară pentru cetăţenii români din Japonia care se întorc în ţară".

Teste la centrala nucleară de la Cernavodă

Ca urmare a evenimentelor din Japonia, Pompiliu Budulan, directorul general la SN Nuclearelectrica SA, a precizat că se testează echipamentele şi mijloacele destinate pentru prevenirea unor catastrofe nucleare la Cernavodă. De asemenea, se verifică dacă există proceduri de evitare a catastrofelor nucleare şi dacă personalul este pregătit să le aplice.

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite