Spitalul Judeţean Constanţa va avea două secţii noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea celui mai mare spital constănțean spune că reorganizarea este benefică, în timp ce angajaţii din spitalele desfiinţate se tem de concediere. În acest an, în subordinea Spitalului Judeţean vor trece Spitalul de Ortopedie din Eforie şi cel de Ftiziologie din Agigea.

La Constanța, planul de reorganizare propus de Ministerul Sănătății vizează șapte unități spitalicești. Două dintre acestea vor fi transformate în azile de bătrâni, iar celelate cinci vor trece în subordinea altor unități medicale din județ.

Spitalul de Ortopedie, Traumatologie și Recuperare din Eforie Sud şi Spitalul de Ftiziologie urmează să fie subordonate Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța.

Două spitale din judeţul Constanţa, transformate în azile de bătrâni

Managerul spitalului e de părere că noul plan de reorganizare va aduce beneficii materiale.

„Când luați o mireasă ea nu vine dezbrăcată, are ceva pe ea. Se știe destul de bine că spitalele mici atrag mult mai multe finanțări decât cele mari“, e de părere medicul Dan Căpățână, managerul Spitalului Clinic de Urgență Constanța.

Lipsă de medici și medicamente

Comasarea nu va rezolva însă și problemele pe care le are Spitalul Judeţean Constanţa, ci va aduce datoriile şi problemele pe care le au cele două unităţi ce vor fi înglobate în structura unităţii sanitare. Cele mai acute sunt lipsa de medici și medicamente, dar şi aparatura învechită. La Spitalul Judeţean, cei 70 de specialiști acoperă doar în proporție de 40% nevoia de cadre medicale a spitalului cu 1.300 de paturi.

Printre secțiile unde este nevoie de medici se numără și Terapia Intensivă și Neonatologia. Sunt probleme grave şi în ceea ce priveşte aprovizionarea cu tratamente pentru bolnavii internaţi.

„Avem medicamente doar pentru cazurile de urgenţă, iar cu restul ne descurcăm cum putem“, recunoaşte medicul Dan Căpățână.

Medicii se tem de comasare

Reprezentații unităților medicale ce vor fi subordonate Spitalului Clinic Județean se tem că vor rămâne fără servicii ca urmare a deciziei Ministerului Sănătăţii.

„Perspectiva acestei comasări presupune eliminarea unor locuri de muncă. Chiar și eu mă gândesc la faptul că aș putea rămâne fără serviciu“, se teme medicul Viorel Pascaru, directorul Spitalului de Ortopedie, Traumatologie și Recuperare din Eforie Sud.

Spitalul de la Eforie are 120 de paturi, iar lunar peste 200 de pacienți vin aici să își trateze afecțiunile de care suferă.

„Suntem unul dintre cele mai vechi spitale din județ, iar această comasare ne perturbă activitatea. Ar fi bine ca lucrurile să rămână așa cum sunt“, adaugă managerul spitalului din Eforie Sud.

Şi angajaţii spitalului de la Agigea se tem că vor rămâne pe drumuri. Prin comasare vor fi trimişi acasă cei nouă oameni care alcătuiesc personalul serviciului Administrativ.

„Numărul cadrelor medicale este oricum insuficient, aşa că nu vor avea pe cine să dea afară“, a declarat medicul Gabriel Taran, directorul Spitalului de Ftiziologie din Agigea. Unitatea medicală are 140 de paturi.

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite