Două spitale din judeţul Constanţa, transformate în azile de bătrâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Sănătăţii a început procesul de reorganizare a sistemului spitalicesc. Din Dobrogea şi Bărăgan 13 unităţi sanitare urmează să fie desfiinţate şi anexate ca secţii exterioare ale unor spitale mai mari sau reprofilate în cămine pentru bătrâni.

La Constanţa, Ministerul Sănătăţii vrea să desfiinţeze Sanatoriul Balnear Mangalia, Spitalul de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală Eforie Sud, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanţa şi Spitalul de Pneumoftiziologie din Agigea.

Potrivit proiectului, Sanatoriul din Mangalia ar urma să fie preluat de fratele său din Techirghiol, spitalul de la Eforie Sud trece în subordinea Institutului Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie din Bucureşti, iar cel de Pneumoftiziologie urmează să fie preluat de Spitalul Judeţean Constanţa.

Alte două unităţi medicale, Spitalul Orăşenesc Cernavodă şi Centrul de Sănătate Băneasa vor deveni cămine pentru bătrâni. Ele urmează să fie preluate de consiliile locale. La Băneasa sunt 65 de paturi, iar la Cernavodă - 60. Ele ar deservi vârstinicilor care aşteaptă un loc la azil. „La singura unitate de îngrijire pentru persoanele vârstnice din Constanţa sunt peste 500 de dosare în aşteptare“, susţine Doruţa Giuglea, directorul căminului de bătrâni.

Se tem de restructurări

Managerii unităţilor mediale nu văd cu ochi bun schimbările. „Bolnavii vor merge mai întâi la Techirghiol, iar dacă specialiştii decid că e mai bine să rămână acolo, noi pierdem pacienţii“, a declarat Laura Maria Condur, managerul unităţii medicale de la Mangalia, în pericol de a fi desfiinţat.

Cei 234 de angajaţi se tem că vor fi reduse posturile sau vor face naveta. „Am 37 de ani vechime şi mi-e teamă că vor spune că mă mută la Techirghiol sau rămân fără post. Vom protesta, pentru că vrem să fim respectaţi“, se plânge asistenta-şefă Mia Ali (58 de ani). 

Devotaţi nămolului de pe litoral

Managerul Laura Condur atrage atenţia că pacienţii vor pierde timp între instituţii până să afle unde se pot trata. „Avem 350 de paturi, dar este posibil să mai fie desfiinţate. Pentru că noi s-ar putea să fim subordonaţi Techirghiolului, pacientul va avea pe biletul de trimitere de la medicul de familie Sanatoriul Techirghiol. De acolo, este posibil ca bolnavul să fie direcţionat la Mangalia, ori deranjul nu-şi are rostul, mai ales că omul este suferind“, este de părere managerul.

Pacienţii nu renunţă nici în ruptul capului la tratamentele cu nămol de la malul mării. „Sunt operat de hernie de disc la Cluj-Napoca, dar fac recuperare la Eforie. Chiar dacă mă vor trimite la tratament la Bucureşti, eu tot la malul mării mă tratez“, susţine Dumitru Secuiu (39 de ani).

Delta Dunării rămâne fără spital


La Tulcea, Ministerul Sănătăţii va tăia din asistenţa medicală acordată celor din Sulina şi Babadag. Aici există un centru de sănătate cu 25 de paturi şi 3 medici. „Sunt şocată! Nu îmi vine să cred că ne pot face asta“, aceasta a fost singura declaraţie făcută de Maria Năstase, medic în Sulina.

Viceprimarul localităţii, Ion Popa, spune că este inadmisibil ca centrul de sănătate să fie desfiinţat: „La noi crede lumea că vin ambulanţele Formula 1. Se fac două ore pe apă pentru o urgenţă. Aici era singura salvare pentru noi“, spune Popa. La Babadag există un spital cu 15 paturi şi 6 medici. Cele două instituţii medicale vor vor deveni cămine de bătrâni, chit că au sau nu bătrâni.

Panică la Țăndărei!

Vestea că Spitalul Orășenesc Țăndărei, cu 102 patrui, va fi transformat în cămin pentru persoane vârstnice a căzut ca un trăsnet pentru personalul medical. „Sunt șocat la auzul acestei veşti, în condițiile în care spitalul nu are datorii și anul trecut am primit finanțare pentru construcția Unității de Primire Urgențe, care ar fi trebuit să fie inaugurată peste două luni“, spune Vladimir Turcuman, directorul Spitalului Orășenesc Țăndărei.

Primarul din Ţăndărei, Vasile Sava, este revoltat de decizia Ministerului Sănătăţii: „Nu o să las lucrurile aşa, o să trimit un memoriu la Ministerul Sănătății. Dacă va fi cazul, voi mobiliza toți primarii din partea de est a județului, să ieșim în stradă. Este inacceptabil ca un oraș de aproape 14.000 de locuitori să nu aibă spital“.

Pacienţi cronici la Călăraşi
La Călăraşi, Spitalul TBC şi Spitalul Săpunari vor fi anexate Spitalului Judeţean Călăraşi. „Nu văd rostul acestei comasări. Pacienţii de la Săpunari au nevoie de un program special de îngrijire, ei sunt bolnavi cronici care nu se mai vindecă. Cei de la TBC au infecţii de lungă durată, boala fiind transmisibilă şi necesită costuri multe“, a declarat dr. Paraschiva Chirilă, director adjunct la Spitalul Judeţean.

Nici directorul Spitalului TBC, Spiridon Dumitrescu nu este de acord cu aceste schimbări. „Ministrul spune că a făcut acestă listă cu acordul sindicatelor. Care sindicate? Au spus că au făcut evaluări şi controale. La noi în spital nu a venit nimeni“, adaugă directorul. (Au contribuit Claudiua Petraru, Mihai Iosif, Daniela Drăghici)

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite