O constănţeancă, singura româncă acceptată anul acesta la Harvard

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe olimpica internaţională la fizică şi astrofizică, elevă acum în clasa a XII-a la Liceul Teoretic Ovidius din Constanţa, se bat 12 facultăţi de prestigiu din Statele Unite şi 5 din Anglia. Tânăra a ales Harvard pentru că este cea mai bună din lume pe domeniul fizicii.

Stanford, MIT, Princeton, Yale, Oxford şi Hardvard sunt câteva dintre universităţile de renume mondial la care Miruna Oprescu a fost acceptată. Tânăra a ales Harvard pentru că, spune ea, este cea mai bună din lume, are cea mai bună secţie de fizică, domeniu pe care vrea să-l aprofundeze, şi oferă şi cea mai mare bursă în bani, integrală, de 60.000 de dolari pentru fiecare an de studiu.

Mai citiţi şi: Antonia-Miruna Oprescu, olimpica internaţională la Astrofizică, va fi premiată de stat

Botoşani: Andra Olaru, absolventa de nota 10 care studiază la Oxford

Botoşani: Studiază la Bruxelles ca să îşi facă un viitor!'

Experienţe interesante

Cu toate că era sigură că va fi admisă la cele mai multe dintre universităţi, Miruna mărturiseşte că Harvard i-a dat emoţii. „Toţi trebuiau să-mi dea răspunsul la 31 martie, la 12 noaptea, ora noastră.

M-am culcat devreme în acea zi, apoi m-am trezit la 12 noaptea şi am verificat email-ul. Nimic. Am verificat la celelalte universităţi şi am văzut că am fost acceptată. Eram fericită, am văzut ajutorul financiar de la Stanford şi eram foarte mulţumită. Şi aşteptam Harvard-ul. Şi aşteptam. Mi-am zis: «Ce neserioşi sunt!» şi m-am culcat", remorează ea.

De dimineaţă a verificat iar email-ul. Nimic. „Înainte să plec la şcoală a venit răspunsul. Eram acceptată, fericită, dar indecisă. Eu la ce universitate voi studia?", retrăieşte clipele Miruna.

Răspunsul îl primise încă de la 12.00 noaptea, însă pentru că au fost 35.000 de aplicanţi din toată lumea, email-ul ei s-a blocat. Acum este mândră că se află printre cei 2.000 de admişi.

S-a decis greu

Deşi a avut dintotdeauna o afinitate pentru Stanford, unde a participat la un program de matematică de o lună, eleva constănţeancă a ales Harvard-ul abia la 25 aprilie. Aveam de dat răspunsul până în mai, dar pentru că eram indecisă, zilnic îmi trimiteau email-uri, în care încercau să mă convingă să-i aleg pe ei", povesteşte ea.

A dat interviu într-o ceainărie

Pe lângă dosar, Miruna a dat un interviu cu un absolvent de la Harvard, la Bucureşti. „Am fost la o ceainărie, iar discuţia a început lejer. M-a întrebat ce fel de ceai îmi place, apoi am trecut prin diverse. Ei voiau să vadă ce fel de personalitate am, cât de uşor vorbesc, cât de repede pot să trec de la o idee la alta", mărturiseşte tânăra.

Ajutorul financiar, de 60.000 de dolari, acoperă cursurile, masa, cazarea, cheltuielile personale şi de cărţi, asigurarea de sănătate şi drumul dus-întors de două ori pe an în ţară. „Ei mi-au oferit 59.900 de dolari, iar eu am plătit doar 100 de dolari. Atât au considerat că pot să plătesc", zâmbeşte ea.

Program de acomodare

Cursurile încep la 3 septembrie, dar Miruna pleacă în America două săptămâni mai devreme. „Particip la un program de o săptămână care se adresează studenţilor internaţionali, unde ne învaţă să ne acomodăm cu viaţa şi studiile în America. Ne explică sistemul de note, unde să fac shopping şi să nu fie scump, cum să deschid un cont în bancă, ce cartelă de telefon să folosesc, unde se plăteşte cu cardul, care sunt legile aici. Sunt lucruri esenţiale", spune Miruna Oprescu.

Urmează apoi săptămâna de orientare normală, apoi începe cursurile. Are de ales 4 cursuri din 2000 pe semestru, puse la dispoziţie din aria curriculară. „Probabil că în primul semestru voi face un curs de limbă, unul de uman, unul de ştiinţe normale şi ceva pe fizică", conchide constănţeanca.

Studiază singură

La şcoală, Miruna are numai note de 10. Nu face pregăriri temeinice cu profesori specializaţi, dar studiază foarte mult acasă. La ultima olimpiadă internaţională la care a participat, cea de astrofizică de la Beijing, China, din luna septembrie 2010, s-a pregătit alături de unghiul său, la Măcin.

„Am participat vara trecută la un lot unde se învaţă lucrurile elementare, la Călimăneşti, unde am studiat cu profesorii Mihail Sandu, Petru Crăciun şi Radu Zapotinschi. Cel din urmă mi-a pus bazele fizicii, dar adevăratul meu conducător este unchiul meu, Doru Narcis Oprescu, din Măcin, judeţul Tulcea, la care merg să mă specializez", spune olimpica.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite