Litoralul trăieşte doar în weekend

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă sfârşitul de săptămână este supraaglomerat la mare, litoralul este aproape gol în restul săptămânii. Deşi patronii de active turistice au fost obligaţi să deschidă de la 1 Mai şi chiar au primit amenzi pentru nerespectarea acestei dispoziţii a Ministerului Turismului, litoralul stă mai mult neocupat.

Doar weekendul este animat la mare, când statisticile arată că pe litoral se află, în vârf de sezon, până la 150.000 turişti. Teoretic, fiecare loc de cazare ar trebui să fie ocupat. Practic, statisticile reale nu poti fi controlate, din cauza turismului la negru. 

Vama Veche este scumpă

În Vama Veche, atmosfera este parcă prea calmă pentru o staţiune care ne-a obişnuit cu un alt ritm de viaţă. Pe plajă, câteva corturi se răsfaţă în razele soarelui.

Citeşte şi:
Constanţa: Poliţişti detaşaţi în soare şi cu 13 lei de mâncare
S-a activat Comandamentul Litoral; inspectorii așteaptă reclamațiile turiștilor
Ce lipseşte litoralului - infrastructură și promovare, spun investitorii

Câţiva tineri care au uitat să mai plece acasă şi-au propus să reziste şi în această perioadă liniştită. Mircea din Oneşti, un punkist nonconformist, se vaită că preţurile au crescut exagerat în Vamă. „Stăm la cort, dar mâncarea şi băutura sunt scumpe“, spune acesta. La terase, câţiva chelneri plictisiţi îşi schimbă panourile cu reclame: shaorma - 10 lei, o bere - 6 lei, ciorba - 5 lei. Mai la vale, gardurile caselor din sat sunt împânzite cu anunţuri „Oferim cazare“. Batem la o poartă oarecare, iar localnica spune tăios că nu mai primeşte tineri. „Să stea pe plajă, oriunde or vrea. Numai strică şi îşi bat joc“, spune Aneta Ciorbea.

2 Mai, stațiunea rulotelor

Pe plaja sălbatică din 2 Mai, zeci de rulote se încing la soare. Sunt familii cu copii care preferă o vacanţă ieftină cât mai aproape de mare. „Aici e linişte, chiar dacă nu prea sunt condiţii. Am văzut că au apărut multe vile, dar e scump. La rulotă plătim acum 20 de lei pe noapte, iar la vile ne cereau 100 de lei“, spune Corina Ilie, din Braşov, care îşi întindea rufele pe o sârmă improvizată sub rulotă.

image

Mangalia este ieftină

Mangalia, un oraş care trăieşte din turismul balnear, adună pe plajă o mână de oameni. O plajă curată, faleza la fel. La hoteluri este puţină forfotă. La terase, nici atât. Cu 150 de lei poţi lua o cameră cotată la două stele, însă mâncarea la Mangalia este ceva mai ieftină. La suma de 60 de lei ajung trei mese pe zi pentru o persoană.

Saturnul, ocupat în weekend

Saturnul are un grad de ocupare de doar 10%, ajungând la 45% în weekend, în special la pensiunile mici şi cochete care au apărut în ultimii ani. Drumul spre Venus este închis, se lucrează de zor. Aflăm de la primărie că este vorba despre un proiect mai mare, de lărgire a benzilor şi de montare a unor bazine cu ape sulfuroase. Praful se ridică însă în atmosferă, plaja nu se mai vede.

Cap Aurora parcă iese din amorţeala celorlalte staţiuni. Contractele cu sindicatele pe care le-au prins hotelierii în această perioadă animă staţiunea. Cap Aurora are un grad de ocupare de 25%, în creştere constantă, odată cu vacanţa copiilor. Din păcate, o parte din unităţile de cazare nu sunt întreţinute, iar spaţiul verde din zonă este lăsat la voia întâmplării. 5 lei costă închirierea unui şezlong, iar la puţinele terase un meniu ajunge la 15 lei pe zi.

Venusul cochet

Un peisaj dezolant am găsit la intrare în Venus. Hoteluri-ruine, spaţii verzi pline de moluz aruncat la întâmplare, clădiri abandonate. Paradoxal, câţiva metri mai încolo, începe o salbă de hoteluri de patru stele, un lux cum greu îţi imaginezi că poţi găsi după dezastrul de la intrare. Preţurile sunt modice, 240 de lei pe noapte la condiţii de patru stele. Din păcate, o parte din terase sunt închise, la fel şi cluburile.

image

Jupiterul este o staţiune care deşi propune spaţii de cazare de două şi trei stele, mai puţin decât Venus, sare preţurile. Cazarea costă peste 130 de lei, deşi gradul de ocupare este până în 15%.

La Neptun, vilele au mare căutare

Neptunul, cu un grad de ocupare de 20%, a primit turişti mai ales în complexurile rezidenţiale. „Costă 350 de lei pe noapte un apartament cu două dormitoare. Iar noi suntem trei familii, banii se împart, e mai ieftin“, spune familia Iovan din Bucureşti.

image

La Olimp, emblematicul complex hotelier Panoramic - Amfiteatru - Belvedere este deschis doar parţial. Panoramicul este în renovare, iar sumedia de magazine şi terese cu vedere la mare au puţini clienţi. Însă, ca şi în Cap Aurora, sindicaliştii încep să populeze zona.

La Costineşti se aşteaptă primele serii de elevi şi studenţi în căsuţele şi bungalowurile din staţiune. În cursul săptămânii, doar câţiva turişti populează plaja, majoritatea cazaţi la particulari, cu 80 de lei pe noapte.

În schimb, la Eforie Sud, turiştii care au venit la mare au găsit faleza prăbuşită. Spre plajă, un maldăr de gunoaie aruncat la întâmplare sunt urme lăsate de proprietarii de magazine. Pe cordonul litoral Eforie Nord - Eforie Sud, construcţiile au acaparat şi ultimele porţiuni de plajă rămase neatinse, spre disperarea turiştilor. Porţiunea de plajă de lângă Tabăra Internaţională a fost închisă publicului, pentru că marea a ros malul care ţine încă în picioare ruinele fostului sanatoriu pentru copii.  La Eforie Nord, staţiunea este animată de familii cu copii mici, care sunt cazaţi în special la vile, în detrimentul hotelurilor pe pe faleză. Preţurile în această perioadă variază între 80 de lei şi 130 de lei, în funcţie de condiţii.

De asemenea, la Mamaia, în cursul săptămânii, este aproape gol. Pe plajă, doar câţiva turişti se mai bronzează, iar în zonele comerciale bate vântul. Telegondola funcţionează doar cu două cabine ocupate, iar la Aqua Magic, câţiva tineri populează zona de agrement.

LITORAL 2010 - Citiți aici cele mai noi știri de pe litoral

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite