Litoralul, afectat de valul canicular ce a dat foc Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marea Neagră este afectată de curenți marini ce vin din Mediterană și din estul Europei. Temperaturile record atinse de apa mării în ultimele zile se datorează unui cumul de factori care acţionează concomitent - spun meteorologii.

Fierbe Marea Neagră! Apa a ajuns la temperaturi record de 30 de grade Celsius

„Cauza principală sunt masele de aer tropical care vin dinspre deşertul Sahara. Acestea s-au suprapus unui anticiclon de origine siberiană care împiedică formarea norilor. Soarele străluceşte puternic pe toată durata zilei şi astfel creşte temperatura apei“, afirmă Vasile Torică, şeful Serviciului Meteo şi de Asigurare a Calităţii din cadrul Centrului Regional Meteorologic Dobrogea.

Bombardați de caniculă din toate părțile

Valul canicular ce provine din estul Europei este cel ce a provocat incendiile din stepele și din capitala Rusiei. Acesta se suprapune celui venit din Marea Mediterană, astfel că ziua, pe litoral sunt aproape 40 de grade Celsius în aer și 70 pe nisip.

Nici noaptea, aerul nu este mai respirabil pentru că temperatura de pe litoral nu coboară sub 20 de grade Celsius. Căldura se menține și în zilele următoare, astfel că apa mării își va păstra temperatura-record de 30 de grade Celsius. Abia de luni, 16 august, se va constata o ușoară răcire.

O serie de factori secundari contribuie şi ei la creşterea temperaturii peste valorile normale. „Avem de-a face cu o invazie de curenţi marini, cu temperaturi ridicate din Marea Mediterană. Dunărea este preluată de curenţii marini şi purtate către sudul litoralului, înspre strâmtoarea Dardanele. Apele fluviului sunt calde şi contribuie la creşterea temperaturii în mare“, spune meteorologul.

UPDATE Constanţa: Şapte oameni au fost ucişi de caniculă!

Fenomene similare de încălzire excesivă a apei se întâlnesc în toată emisfera nordică. „Marea Mediterană înregistrează o creştere a temperaturii care se resimte şi la noi. Marea Baltică şi apele golfului Persic se supun şi ele regulilor ce afectează o mare de tip continental. Acestea sunt influenţate de condiţiile atmosferice de pe uscat“, declară Vasile Torică. Marea Baltică are între 12 și 17 grade Celsius, iar apele Golfului Persic au 25 – 26 grade Celsius.

Citeşte mai multe în !

image

LITORAL 2010 - Citiți aici cele mai noi știri de pe litoral

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite