Hotelierii de pe litoral cer taxe mai mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hotelierii şi patronatele de pe litoral au cerut ieri, la Olimp, ca plajele să fie administrate de autorităţile locale, să se reducă evaziunea fiscală de la malul mării, să existe ajutor de la stat pentru promovare şi să scadă taxele în sezon.

Plajele trec în administrarea autorităţilor locale UPDATE

Moderatorul întâlnirii de ieri de la Olimp a fost Sulfina Barbu, preşedintele Comisiei pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic a Camerei Deputaţilor, care a cerut patronatelor din turism explicaţii pe marginea amendamentelor aduse legii. Din partea Ministerului Turismului a fost prezent secretarul de Stat Eugen Curteanu, care a trebuit să discute pe tema inadvertenţelor strecurate în textul de lege.

„Ne dorim o lege cadru pentru dezvoltarea turismului în România, o lege care să reglementeze nu numai turismul de pe litoral, ci şi turismul din celelalte zone ale ţării, mă refer aici la turismul rural, montan, la agroturism, la balneo şi ne dorim să fie funcţională 5 - 10 ani de acum încolo şi să nu mai fie necesară modificarea ei“, a declarat Sulfina Barbu.

Doleanţele hotelierilor

Amendamentele acceptate până acum au venit din partea hotelierilor. Principala solicitare venită din partea hotelierilor, asociaţiilor patronale, dar şi a primarilor prezenţi la întâlnire a fost transferul plajelor în administrarea autorităţilor locale, adică o descentralizare totală. Este un punct asupra căruia toţi cei prezenţi au căzut de acord. „Plajele reprezintă domeniul public al statului de interes naţional, aşa cum sunt prevăzute în Constituţie, şi sunt în administrarea statului. Pentru autorităţile locale mai intervine problema întreţinerii acestor plaje, atât pe perioada sezonului estival, cât şi în afara lui“, a mai spus preşedinta comisiei.

Evaziune pe litoral, de 50%

Principalul argument al celor care au cerut acest lucru este că nimeni nu ştie mai bine de ce are nevoie turistul, decât cei care lucrează cu şi pentru turişti. „În momentul de faţă, hotelierii subînchiriază plajele de la operatori, pentru a le oferi gratuit turiştilor care le vin în hotel. Şezlongul şi umbrela sunt gratuite de la hotelieri, ori operatorii percep bani pe ele. Aici este încurajată şi evaziunea fiscală pentru cu nu ştiu dacă este vreun operator de plajă care să dea bon fiscal pentru umbrelă şi şezlong“, a declarat şi Corina Martin, preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Litoralului şi Deltei Dunării. Ea a spus că această practică a operatorilor a făcut ca evaziunea pe litoral să ajungă la 50 - 60%.

Contraargumente

Referitor la cerinţa de transfer a plajelor la autorităţile locale, Sulfina Barbu s-a declarat de acord. Are însă unele îndoieli. „Cred că va fi un pas înainte transferul plajelor la autorităţile locale, asta dacă nu vor da autorizări de construcţie aşa cum au fost date de-a lungul timpului: construcţii pe plaje şi lucrări de amenajare a plajelor în timpul sezonului“, a spus Sulfina Barbu.

Citiţi în de astăzi despre dezbaterile de la Olimp.

Ştampilă Constanţa
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite