Constanţa: EXCLUSIV Medicii care au extirpat un sân sănătos susţin că au procedat corect!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unei constănţence i-a fost extirpat un sân după ce a fost diagnosticată cu cancer. Bazându-se pe protocoalele medicale în astfel de cazuri, doctorii spun că nu au încălcat nicio regulă.

Diagnosticianul Dana Pleş a spus că decizia de a scoate sânul i-a aparţinut atât pacientei, cât şi chirurgului Octavian Unc.

Maria Tusă (44 de ani) din Lazu a intrat la bănuieli cu privire la intervenţia de extirpare a sânului pe care o suferise în urmă cu doi ani, după ce s-a adresat unor medici, pentru o problemă pe care o bănuia a fi hormonală.

EXCLUSIV / Medicii i-au tăiat sânul pentru un cancer neconfirmat

Medicii i-au cerut istoricul medical şi pentru că au avut suspiciuni cu privire la faptul că a fost vreodată bolnavă de cancer, au îndrumat-o către Institutul Naţional de Oncologie Bucureşti.

„Te-au mutilat“

„Am ajuns la medicul chirurg oncolog Silviu Voinea. Mi-a spus că niciodată nu ar fi efectuat o intervenţie pe baza acelor analize, care indicau o atipie celulară şi m-a trimis să le repet“, a povestit Maria Tusă. Cel de-al doilea set de analize a fost efectuat pe baza probelor prelevate de la Constanţa şi un al doilea set pe baza unor probe noi prelevate în martie la Bucureşti din bloc, adică o mostră din sân.



„«Păcat de tine. Te-au mutilat», mi-a spus doctoriţa Condrea după ce a primit rezultatele“, îşi aminteşte femeia. Conform buletinului de analiză semnat şi parafat de medicul Iuliana Condrea, pacienta nu avusese nu cancer mamar, ci mastoză fibrochistică - afecţiune care nu impunea o operaţie radicală, ci un tratament.

Dana Pleş este medic primar în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Constanţa şi deţine cabinetul privat BIOSAN SRL din Constanţa. Ea a fost cea care în urmă cu doi ani a diagnosticat-o pe Maria Tusă cu cancer mamar (n.r. – neoplasm în fişa de internare). Contactată telefonic, doctoriţa a explicat că simptomele de la acel moment, tumora care se simţea la palpare şi felul în care se prezenta pacienta indicau un cancer.

Dispariţia tumorii

„Am procedat conform protocoalelor medicale naţionale şi internaţionale. Am internat-o, i s-au făcut analize. Puncţia indica celule epiteliale atipice“, a explicat dr. Pleş.

image

„Pacienta a urmat un tratament de reconvertire cu citostatice. În urma acestui tratament, tumora a intrat în remisie patologică completă. Se întâmplă la 20 la sută din cazurile tratate şi am mai avut paciente cărora li s-a întâmplat aşa: tumorile intră în remisie. Dacă nu ar fi făcut chimioterapia, tumoarea ar fi continuat să crească“, a declarat medicul Dana Pleş. Ea a explicat că însăşi faptul că după două şedinţe excrescenţa a dispărut indică faptul că era vorba de o tumoare malignă şi nu benignă.

Dana Pleş a „elucidat“ şi motivul pentru care sânul extras nu mai prezintă celule canceroase. „Este firesc să fie aşa dacă după şedinţele de tratament tumora dispăruse. De aceea e sterilă «piesa». Dacă nu se trata, exista riscul ca peste ani să vină plină de metastaze“, a susţinut medicul. „Decizia de a extrage sânul nu a fost a mea. A fost luată de pacientă împreună cu chirurgul. Eu nu m-am întâlnit cu el să vorbim despre acest caz“, a mai adăugat ea.

Omul cu bisturiul

Chirurgul care a efectuat intervenţia este profesorul universitar Octavian Unc, medic atât în Spitalul Clinic de Urgenţă Constanţa, cât şi în cadrul centrului privat Medical Analysis Constanţa. Contactat la rândul său, Unc nu şi-a asumat decizia de a efectua extragerea, explicând că în primul rând s-a bazat pe un diagnostic, iar cererea a venit partea pacientei.

„În 95 la sută dintre cazurile cu această indicaţie şi diagnosticul de neoplasm mamar se face masectomie. Pacienta a solicitat internare în clinică cu diagnosticul de neoplasm de sân“, a declarat Unc. Chirurgul a mai spus că la internare, înainte de intervenţie, nu s-a mai efectuat niciun set de analize pentru că Maria Tusă fusese deja supusă acestora. „Intervenţia este doar o secvenţă dintr-un protocol. Verificarea diagnosticului nu se face nicăieri în această secvenţă“, a declarat chirurgul.

Octavian Unc susţine că a acţionat în funcţie de diagnostic şi de tratamentul cu citostatice pe care îl urmase pacienta. „Eu nu am cum să verific diagnosticul. L-aş fi verificat dacă atunci când ar fi venit la noi ar fi fost la început de drum şi ar fi făcut analize la noi. Dar, când a venit, era în mijlocul unui tratament. Am acţionat în baza unor documente“, a mai adăugat doctorul.

Cei doi medici au fost reclamaţi de pacientă la Parchet, la Comisia de Malpraxis din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa şi la Colegiul Medicilor.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite