Dunărea şi-a ieşit din matcă în judeţul Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 300 de hectare de păşune din comuna Topalu a fost acoperită de ape după ce digurile înălţate de autorităţi au fost depăşite de apele Dunării.

Primarul comunei Topalu, Gheorghe Murat spune că au fost inundate 14 curţi şi grădini şi zona de luncă a comunei, iar la două case apa a ajuns la temelie. „Aceste case sunt inundate de fiecare dată când creşte apa“,a  declarat Murat. El a spus că în ultimele două săptămâni s-a lucrat la întărirea digurilor de apărare, dar totul a fost în zadar. „Am adus 500 de remorci cu pământ pentru înălţare şi consolidarea digurlor, dar nu am mai făcut faţă“, a mai spus primarul.

Citeşte şi: Dunărea devine o ameninţare şi pentru judeţul Constanţa

Păşunea care a fost acoperită de ape era singura sursă de hrană pentru animale, iar acum localnicilor nu le mai rămâne decât să se roage ca apa să nu mai crească în zilele ce urmează. Prognoza hidrologilor spune însă că nivelul Dunării este în creştere uşoară pentru următoarele două săptămâni.

Botoşani: (UPDATE) Pagube de 17 milioane de lei la Dorohoi: Statul a decis ca sinistraţii să stea în containere!

La Hârşova situaţia este sub control

La Hârşova se lucrează zi şi noapte cu motopompe de la RAJA, primărie şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea“ pentru a împiedica apa să ajungă în casele oamenilor. Aurel Neculce, şeful Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă din Primăria Hârşova a declarat că digul ar putea face faţă creşterilor nivelului Dunării, însă gurile de canalizare care deversează apa pluvială în Dunăre s-au obturat, iar acum refulează pe străzile din oraş. „În zona Varoş avem 15 gospodării inundate, iar căile de acces spre Căpitănia Port sunt acoperite de ape. Numai noaptea trecută nivelul apei a crescut cu 11 centimetri, de la o cotă de 708 la 719. Putem ţine situaţia sub control dacă apa mai creşte cel mult 30 de centimetri. Altfel vor fi inundate casele“, a spus Aurel Neculce. Tot în Hârşova au fost inundate 1.600 de hectare de teren arabil.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite