Dunărea devine o ameninţare şi pentru judeţul Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipele Administraţiei Bazinale a Apelor Dobrogea Litoral (ABADL) au intervenit pentru consolidarea digurilor de la Dunăre pe sectorul Feteşti - Brăila - Galaţi, Tulcea şi Delta Dunării, principala problemă fiind durata foarte mare de timp sub care digurile sunt sub presiunea apei.

Astăzi, la intrarea în ţara, Dunărea are un debit de 13.000 de metri cubi pe secundă (mc/s), fiind în scădere. Dunărea se situează peste cotele de pericol la staţiile din regiunea de sud-est, respectiv Feteşti (+14 cm peste cota de pericol), Hârşova (+48 peste cota de pericol), Isaccea (+7 peste cota de pericol), şi peste cotele de inundaţie la staţiile: Feteşti (+14 peste cota de inundaţie), Tulcea (+18 cm peste cota de inundaţie). Dunărea va rămâne la debite şi niveluri ridicate cel puţin trei săptămâni. 

Citeşte şi:

În judeţele Constanţa şi Tulcea a început lupta cu apele
Dunărea a inundat faleza din Tulcea


La Feteşti, Dunărea a depăşit nivelul istoric din anul 2006 şi au fost evacuate casele din zona cartierului Buliga. La Hârşova, Dunărea a crescut din data de 30 iunie, ora 18.00, cu 12 centimetri, având în acest moment un nivel de 708 centimetri - cu 56 de centimetri sub cota istorică înregistrată în anul 2006.

Supraînălţarea digurilor din zonele Feteşti şi Tulcea a început din urmă cu două săptămâni prin suplimentarea sacilor de nisip, precum şi prin stoparea infiltraţiilor.

Măsuri de prevenire

Noaptea trecută, o echipă de la ABADL, ajutată de autorităţile locale, intervine pentru consolidarea şi supraînălţarea digurilor, precum şi pentru stoparea infiltraţiilor la digurile din zona Oltina. Lucrătorii de la Apele Române au făcut o breşă în zona canalului pentru a permite o circulaţie mai bună a debitelor din zona Deltei Dunării.

Cordonul litoral este un dig care protejează zona Deltei Dunării, de la Sfântu-Gheorghe până la Sulina, împotriva valurilor Mării Negre care, pe timp de furtună, puteau să ajungă  până la 7 metri.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite