De ce s-a sinucis „Frumuşica de la 7“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fost manechin şi absolventă a Facultăţii de Matematică, Elena Liliana Hristodorescu (37 de ani) avea de un an o relaţie chinuită cu lectorul universitar Alexandru Mincu (43 de ani), care fusese căsătorit cu sora ei vitregă. În ziua în care s-a aruncat de la etaj, Elena Liliana Hristodorescu ar fi trebuit să meargă la Bucureşti să discute despre o posibilă promovare în cadrul firmei unde era manager.

Sinuciderea unei femei frumoase, manager pentru un brand cunoscut, este de neînţeles pentru familie şi prieteni. Lăsată singură de Ziua Îndrăgostiţilor, Elena Liliana Hristodorescu, director Marks & Spencer Constanţa, a scris un bilet de adio: „I-am dat sufletul meu. El l-a dat altcuiva". Apoi s-a aruncat de la fereastra bucătăriei apartamentului lui Mincu, îmbrăcată în halat de casă, papuci şi pijama.

„Frumuşica“ a fost înmormântată cu diademă

Vecinii au doar cuvinte de laudă pentru sinucigaşă. „Noi îi spuneam «Frumuşica de la etajul şapte». Foarte deşteaptă şi cuminte. Locuia aici de aproape opt ani", a spus Geta Manole, preşedintele asociaţiei de locatari din blocul unde locuia femeia. Elena Liliana Hristodorescu şi Alexandru Mincu se cunoşteau de mult timp, ea fiind cea care i-a făcut cunoştinţă lui Alexandru, pe atunci simplu amic, cu sora ei vitregă, Cătălina Urse. Cei doi s-au căsătorit, dar mariajul n-a durat mult. Când le-a venit pe lume copilul, acum în vârstă de 4 ani, Alexandru nici nu a fost anunţat. Scandalul pe care l-a făcut la maternitate a fost monstru. „Ne-a blestemat pe toţi şi ne-a spus că o să plătim scump", a povestit mama Elenei, Ştefania Urse.

Relaţie neagreată de familia Elenei

Elena avea să fie fermecată de Alexandru Mincu. Ar fi convins-o că pe ea a iubit-o de prima dată, nu pe Cătălina. Şi-au început relaţia după divorţul lui, iar în urmă cu trei luni femeia s-a mutat în apartamentul lui Alexandru. Relaţia lor nu era deloc agreată de familia Elenei. „Spunea că el este trimisul lui Dumnezeu pe pământ, iar Lili este aleasa lui. El trebuia internat, avea probleme psihice. Cătălina încercase să-l vindece, dar el n-a vrut să primească niciun fel de ajutor. Şi Lili tot spera să se schimbe", a mai povestit mama sinucigaşei.

O veche prietenă a celor doi crede că Mincu mai avea pe cineva. „El are stilul de a filosofa mult, iar o femeie depresivă accepta cu uşurinţă spusele lui. Este un insensibil şi o fi el nebun de legat, dar pe ea o atrăgea cel mai tare fructul interzis, de care-i spusesem şi eu, şi sora ei să stea deoparte. Faptul că nu-i acorda atâta atenţie cum făceau alţi bărbaţi, a ambiţionat-o să stea alături de el. Mincu a petrecut cu altcineva ziua de 14 februarie, iar ea nu a putut accepta să fie pe locul doi. Nu a mai interesat-o nimic", a spus aceasta.

„Se va spune că avea probleme"

Destul de răvăşit, lectorul a mers luni la morga Cimitirului Central însoţit de o mătuşă pentru a-şi lua adio de la iubita sa. A refuzat să spună direct ceea ce crede despre gestul Elenei. „Cine doreşte să afle adevărul să spună tare «Vrem să aflăm adevărul». Acest adevăr este legat de altele şi nu vi-l pot spune aici în două minute. Dacă spun că mi-a spus despre ce are de gând să facă, se va spune că avea probleme. Astfel de lucruri sunt normale", a mai spus Alexandru Mincu.

Elena Hristodorescu, managerul Marks & Spencer, s-a sinucis din dragoste pentru fostul ei cumnat

Întrebat dacă a bănuit vreo clipă sau dacă i-ar fi spus ceva despre ce are de gând să facă iubita lui, Alexandru Mincu a răspuns: „Realitatea nu înseamnă nimic, ci înţelesul ei. Fiţi fără grijă că, dacă vreţi să aflaţi adevărul, acela vi se va da, căci pentru voi este adevărul". Fizician specialist în mecanică cuantică, lector la Universitatea Ovidius, Alexandru Mincu (43 de ani) este fiul controversatului critic literar Marin Mincu, fondator al Universităţii din Constanţa şi fost decan la Litere. După moartea tatălui său, în 2009, Alexandru Mincu a ajuns de nerecunoscut, schimbându-şi atât comportamentul, cât şi înfăţişarea. Sicriul Elenei a fost depus în casa părinţilor din comuna Lumina. Ea va fi îmormântată joi.

"Cine doreşte să afle adevărul să spună tare «Vrem să aflăm adevărul»."
Alexandru Mincu iubitul Elenei

„A fost o prăpastie între dragostea lor"

Pe plan profesional, Elenei îi mergea foarte bine. Era apreciată de conducerea centrală a firmei şi i se ivise şansa unei promovări. „Lili se convinsese şi ea, voia să-l lase, să plece la Bucureşti, la magazin", a mai spus Ştefania Urse. Luni şi marţi, Elena îşi luase liber ca să meargă la Bucureşti cu Alexandru. El voia să-şi ducă la facultate fiul din prima căsătorie, student la Politehnică, iar ea voia să ajungă şi la sediul central al firmei.

Specialiştii spun că Elena a avut o reacţie depresivă puternică şi, probabil, a fost combinată şi cu alte afecţiuni. „Este un mecanism afectiv atât de puternic încât, atunci când atinge intensităţi puternice, poate să declanşeze reacţii de acest gen. Şi un gest simplu din partea lui ar fi putut să o determine să reacţioneze aşa", a declarat medicul psihiatru Carol Friedmann. Despre Alexandru Mincu, ea consideră că nu vedea viaţa la fel ca iubita sa.

„Nu ştiu cât de profunde au fost sentimentele lui faţă de femeie, dar atunci când pierzi pe cineva pe care-l iubeşti eşti îndurerat. Eu cred că şi nesimţirea lui faţă de sentimentele ei au dus la acest gest. Este un om care, absorbit de preocupările lui, vede viaţa printr-o prismă care nu coincide cu cea a femeii. A existat o prăpastie în felul în care cei doi înţelegeau dragostea", a mai spus Friedmann.

Alter ego

Specialiştii cred că lipsa unui copil în viaţa Elenei i-a adâncit depresia.  „Orice femeie îşi doreşte, la o anumită vârstă, un copil. Sentimentul matern se poate transforma într-unul de vinovăţie“, crede psihoterapeutul Florian Miu.

În biletul scris înainte de a-şi lua viaţa, Elena vorbeşte despre sine la persoana a treia. „El a ales să te umilească, el a ales să folosească sufletul tău, el a ales să te ucidă prin tot ce a făcut, eu nu mai am nimic“, scria sinucigaşa. Psihologii explică atitudinea femeii. „Trăirile ei, sentimentele contradictorii au determinat-o să-şi dezvolte un alter ego. Dacă ea şi-a luat statutul de victimă, o parte din ea era salvator. Acel salvator vorbeşte despre ea la persoana a treia“, completează Florian Miu.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite