Constănţenii, spoliaţi de gigacaloria gigantică! Preţul este cel mai mare din ţară - 350 de lei!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pensionarii plătesc cu greu întrţinerea
Pensionarii plătesc cu greu întrţinerea

Constănţenii mai primesc o lovitură grea de la municipalitate: gigacaloria, care este deja cea mai scumpă din ţară, a fost din nou scumpită. În şedinţa Consiliului Local de luni, edilii au votat majorarea preţului local de facturare a energiei termice în sistem centralizat.

Astfel de la 338,33 lei, gigacaloria va costa 341,91 lei la Constanţa, câştigând detaşat în faţa celorlalte oraşe din ţară şi chiar şi a Capitalei (unde costă 170 lei). Majorarea se aplică retroactiv, de la 6 ianuarie, iar diferenţa de preţ va fi regăsită în factura din luna aprilie.

„Asta e decizia Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea în Domeniul Energiei, primită zilele trecute, care acceptă creşteri de preţ necondiţionat. I-am dat în judecată, nu avem ce face, nu putem să nu plătim. Dacă vom câştiga, vom recupera sumele de la CET“, a arătat primarul Radu Mazăre.

În lunile de iarnă, oamenii au ajuns să plătească peste 200 lei întreţinerea la o garsonieră, 550 lei - la un apartament cu 2 camere, 850 lei - la un apartament cu 3 camere, iar la un apartament cu 4 camere, întreţinerea se apropie de 1000 lei.

Citeşte şi Costuri astronomice la întreţinere: 500 de lei pentru un apartament de două camere, 850 de lei pentru unul cu trei camere

Din costul întreţinerii lunare, încălzirea reprezintă mai mult de jumătate, iar creşterea cu 3,58 lei a gigacaloriei va încărca în consecinţă şi mai mult facturile.

După calculele iniţiale ale preşedintelui Uniunii Asociaţiilor de Proprietari (UAP) din Constanţa, în cazul unui bloc cu 10 etaje şi 60 de apartamente se plătea către RADET un consum de 500-700 de gigacalorii pe iarnă fără repartitor. Cu repartitor montat, consumul scade până la 165 gigacalorii/iarnă, iar cu izolare termică a blocului, consumul ajunge la 108 gigacalorii/iarnă.

Revolta asociaţiilor de proprietari: „Cum de la Constanţa nu se poate subvenţiona?“

„Este un dezastru! Sunt dezolat. Nici nu pot să mai gândesc. Deja aveam cea mai scumpă gigacalorie din ţară, acum suntem şi mai şi! Pe mine nu mă consultă nimeni, nu mă întreabă nimeni. Nici nu mai am pretenţii. Doar mă trezesc cu costurile astea uriaşe. Majoritatea asociaţiilor au deja oameni datori cu 2000 lei la întreţinere. O să fim toţi datori, o să plătim toată vara la facturi restante, dar să vedeţi când o să înceapă penalităţile şi majorările la întârziere!“, spune contraamiralul Marcel Dragu, şeful UAP Constanţa.

Citeşte şi Gigacaloria lui Mazăre, cea mai scumpă din ţară. Vezi aici cât costă în alte oraşe

El se întreabă cum de în alte localităţi s-a putut subvenţiona gigacaloria, prin acordarea de ajutoare întregii populaţii, iar la Constanţa, acest lucru nu a fost posibil decât pentru unele categorii de consumatori. „Dintr-un bloc, doar 5-6 familii au subvenţii, pe restul... îi ia mama dracului. Cum de la Constanţa nu se poate!? Se exploatează treaba asta ca să se agite spiritele“, este dezamăgit şeful UAP.

„Cui îi pasă de noi?“

Georgeta Gheorghe este o pensionară de 62 de ani care rămâne fără jumătate din pensie după ce achită întreţinerea. Dacă până anul acesta, plătea pentru apartamentul său cu 2 camere maximum 150 lei pe lună, iarna aceasta factura lunară nu vine sub 300 lei.

„Am vecini care îşi dau aproape toată pensia pe întreţinere. De unde să aibă bieţii oameni atâţia bani, din ce să mai trăiască?! Suntem aduşi în sapă de lemn, omul este ultimul lucru la care se gândesc cei care ne conduc“, spune pensionara.



La Mangalia s-a lăsat cu arestări

Locuitorii Mangaliei plătesc acelaşi preţ al gigacaloriei, deşi au stat mai mult în frig în această iarnă. Oamenii nu au avut căldură în case din cauza unui litigiu între furnizorul Callatis Therm şi municipalitate pe seama plăţilor pentru achiziţionarea de combustibil.

Directorul firmei, Adrian Simion Nikitas, a fost arestat pentru şantaj şi abuz în serviciu, deoarece le-ar fi pus în vedere edililor că, deși intrase în posesia unei treimi din suma alocată de la fondul de urgență al Guvernului, nu va furniza căldură până nu i se va achita toată restanţa de 1,5 milioane lei.

Agentul termic a fost livrat în cele din urmă, în condiţiile în care temperaturile la malul mării scăzuseră în ianuarie-februarie până la minus 22 grade Celsius.







Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite